Adventi készülődés a stuttgarti magyar közösségben

Decemberi programok Stuttgartban

/ Janák Réka /
janak.reka képe
A decemberi hónap minden közösség számára meghatározó. Ez az időszak a karácsonyi készülődésről, az ünnep meghittségéről szól és nem volt ez másképp a stuttgarti Csöböröcsök táncegyüttes berkein belül sem.
Gyimesi táncok Adventi műsor-gyermekcsoportRábaközi játékokGyimesi táncok 2

A Stuttgartban élő magyarok számára nagyon fontosak a közösségi események, magyar ünnepek, melyek szinte mindegyikén valamilyen különleges műsorral vagy programmal készülnek az érdeklődők számára. A december különösen eseménydúsnak ígérkezett.

December 11-én, a protestáns magyar gyülekezet adventi istentiszteletét követően, a gyülekezeti teremben megrendezett szeretetvendégségen a Csöbörcsök együttes női tánckara, és a Kiscsöbörcsök csoport tagjai egy műsorral lepték meg a közösség tagjait. A fellépés miatt az eseményt megelőző hetekben nagyon besűrűsödtek a táncpróbák, hiszen a januári Magyar Bálra való felkészülés mellett, egy új koreográfiát készítettünk az adventi alkalomra. A lányokkal a már megszokott, heti próbákon kívül egy egész napot felölelő felkészítőt is tartottunk, melyen nagyon lelkesen vettek részt. A munka nagyon jó hangulatban telt. A rendkívül feszített tempónak és a lányok kitartásának köszönhetően a fellépés nagyon jól sikerült. A gyermekcsoport is szerepelt az eseményen, akik rábaközi játékfűzéssel örvendeztették meg szüleiket és a közönséget. Igazán nagy büszkeséggel töltött el, hogy az együttes legfiatalabb tagjai is meg tudták mutatni magukat és tudásukat, hiszen ők még csak szeptember óta ismerkednek a magyar néptánc világával.

A Csöbörcsök táncegyüttes régóta nagy figyelmet fordít a közösség összetartására és hogy a lehető legtöbb időt töltsék együtt. Az együttes művészeti vezetője, Kemény József szokásához híven, idén is egy karácsonyi vacsorára invitálta a táncosokat, hogy megköszönje a munkájukat, elhívatottságukat és hogy együtt is megélhessék az ünnepet. A találkozóra egy, a közösség által gyakran látogatott étteremben került sor. Kemény József beszédében köszöntötte a jelenlévőket, majd köszönetet mondott az együttes vezetőinek kitartó munkájukért. Ezt követően asztalhoz ültünk és jó hangulatú beszélgetés mellett fogyasztottuk el közösen az ünnepi vacsorát.

Az ünnep, nem csak a táncegyüttes számára volt emlékezetes. A katolikus templom miséi után a gyülekezet agapé alkalmain szokássá vált egy-egy rövid táncház, melyen a gyerekekkel ismerkedünk a magyar táncokkal. Az ünnepi misét követően szintén egy táncház keretein belül mulattunk együtt egy utolsót 2022-ben. A magyar iskolában hasonlóképpen ünnepeltünk. Évközben a magyar iskola alsó tagozata és óvodáskorú gyermekei minden szombati tanítás alkalmával részt vesznek egy-egy néptánc foglalkozáson. A decemberi ünnepre való tekintettel napközben az iskola tanári kara kézműves és énekes foglalkozásokat tartottak az utolsó alkalommal, ezt követően a tantermi órák helyett egy táncházzal örvendeztettük meg a gyermekeket.