Adventi készülődés Palermóban

/ Dóra Fruzsina /
dora.fruzsina képe
Advent második vasárnapján a palermói magyar közösség apraja-nagyja részt vett az ünnepváró készülődésen. Adventi koszorúk, ajtódíszek, karácsonyi dekorációk készültek, megtudhattuk, mire való a Luca szék és hogy miért eszik minden családtag a karácsonyi almából, és a legkisebbek örömére még a Mikulás is eljött.
készülnek az adventi koszorúkadventi koszorúcsoportkép a MikulássalEljött a Mikulás Palermóba

 A novemberi magyar mise után egy hónappal ismét összegyűlt a palermói magyar közösség, hogy együtt készüljenek a közelgő ünnepre. Több, mint negyven fő vett részt az egésznapos családi programon, ami ismét jó alkalmat adott az ismerkedésre. Advent második vasárnapján, december 9-én a családok együtt készítették az adventi koszorúkat, amin este immár a második gyertya került meggyújtásra. A kézműves foglalkozások alapanyagát és szakmai irányítását a palermói magyar közösség egyik tagjának, Tóth Hedvignek köszönhetjük, aki Budapesten és Palermóban szerezte be a szükséges alapanyagokat. Míg a felnőttek az adventi koszorúkat és ajtódíszeket alkották, a kisebbek toboz angyalkát, hóembert, karácsonyfadíszt készíthettek.

A kézműves foglalkozást követően Dóra Fruzsina KCSP ösztöndíjas beszélgetett a gyerekekkel a karácsonyi ünnepkör jeles napjairól, szokásairól, néprajzi érdekességeiről. Elmondta például hogy Luca napján kezdték el készíteni a Luca széket, amit 13 féle fából 13 napon át készítettek, hogy aztán az éjféli misén arra felállva meglássák a boszorkányt, és azt is, hogy egykor a családok szenteste a vacsora előtt egy piros almát annyi felé vágtak, ahányan a családban voltak, és abból az almából mindenki egy-egy darabot megevett, hogy jövő évben karácsonykor ugyan úgy mindannyian ott legyenek a karácsonyi asztal körül.

Az együtt töltött vasárnap elmaradhatatlan része volt a közös ebéd. A Sporting Village, amely a kiváló helyszínt adta a programhoz bőséges és finom ebédet is biztosított.

A legkisebbek számára a nap fénypontja ebéd után következett, amikor is megérkezett a Mikulás, aki minden gyereket név szerint szólított, és átadta nekik az ajándékot. A Mikulás zsákjában szaloncukor, mikulás csoki és még virgács is volt.

A jó hangulatban együtt töltött vasárnap után délután négy órakor adventi koszorúkkal és Mikulás csomagokkal a kezükben, ünnepi hangulatban a szívükben indultak haza a családok.