Adventi gyermeknap és Mikulásvárás

/ Fekete Krisztián /
fekete.krisztian képe
December elején adventi Mikulásváró klub-eseményt rendezett a CSMMSZ Ostravai szervezete az ostravai magyar klubban. A főszerep ilyenkor a Mikulásé, és a hangsúly a Mikulás váráson van, de minden klubdélután alkalmával színes gyerek programokkal várják az ostravai magyar gyermekeket és hozzátartozóikat az esemény szervezői.
csop képügyességi játékok

Köszönhetően a COVID-19 világjárvány utáni lendületes újraindulásnak és a havi rendszerességű családi klubdélutánoknak egyre többen látogatják az ostravai magyar közösségi alkalmakat. Természetesen aktív közösség nincs jó közösségi vezető nélkül. A CSMMSZ Ostravai szervezetének elnöke Jenei János egyik nagy vállalása, célja, hogy felpezsdítése a helyi magyar diaszpóra szervezet közösségi életét, és ennek egyik elengedhetetlen kulcsa a fiatal családok megszólítása.

Jenei János felismerése jelentős a jövő, a helyi szervezet fennmaradásának szempontjából, viszont ez a gyakorlatban nem egy könnyű és hálás feladat, hiszen a szervezés, az előkészületek gyakran sok időt felemésztenek. Ezek az események kreatív és jól felépített műsor szerkesztést igényelnek, segítségükkel egyre több kisgyermekes család választja az ostravai klubdélután programját havonta egy alkalommal. 

A komplex foglalkozások során a gyermekek minden alkalommal egyre szorosabb kapcsolatba kerülnek a magyar néphagyományokkal, kultúrával és a magyar nyelvvel. Az Olmützi barátoknak, Nagy Sándornak és feleségének, Jitkának köszönhetően a nagysikerű kézműves foglalkozásokon a hagyományos eszközökkel és anyagokkal is megismerkedhetnek a résztvevő gyermekek.

A hangszerbemutatót és a Mikulás-napi énektanítást, valamint a zenés ügyességi játékokat, vetélkedőt – mint például a szaloncukor lebegtetés vagy a ritmikus körjáték "szaloncukor vadászattal" ezúttal az Eszterhéj formáció tagja, Fekete Krisztián KCSP ösztöndíjas tartotta.

Fekete Krisztián és ösztöndíjas társa Karát Eszter Brünnben és Prágában is rendszeresen tartanak Eszterhéj gyermekfoglalkozásokat. A Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2013-ban indított Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíj Program (KCSP) az első igazán nagyívű, kifejezetten a diaszpórában élő magyarság támogatására irányuló kezdeményezés. A program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, a magyar közösségi és kulturális élet erősítése szerte a világon, valamint a külhoni magyarság és az anyaország közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése. Az Eszterhéj, amely komplex művészettel neveléssel foglalkozó formáció, jól illik a diszpóra program image-be hiszen – tapasztalataik szerint a magyar nyelvi hiányosságokat, a zene és a tánctanítással teljes egészében át tudja hidalni, és a gyermekek korosztálytól függetlenül, önfeledt játékban találják magukat, ahol akaratlanul is képessé válnak az önkifejezésre.

Az adventi kézműves foglalkozás és ügyességi játékok után, hangszerbemutató és közös énektanulás következett, amelynek többek között az volt a célja, hogy a résztvevők énekkel várják a klubdélután "főszereplőjét", azaz a Mikulást. A jó hangulatú délutánt a Mikulás érkezése és az ajándékozás koronázta meg, ezt követően a szülők, nagyszülők és a szervezők által készített adventi sütemények, harapnivalók várták a gyermekeket.