Advent első vasárnapja Niagara Fallson

A Niagara Fallsi Filia kongregáció karácsonyi ünnepe

/ Bodnár Erika /
bodnar.erika képe
Az idén 31. alkalommal jött össze a Niagara félszigeti magyarság, hogy a Fallsi Filia kongregációval megünnepelje advent első vasárnapját, karácsonyi ünnepet rendezzen.
Deák Miklós Atya, Miskei László Plébános úr, Bordague Normann atyaFülöp Gyula kedves felesége, Szőke János elnök úr, Szőke Maggie mentorom és Lacroix ZsuzsaMunka közben a Filia vezetőjével Magdi nénivelBordague Atya, Bodnár Erika KCSPs, Szőke János elnök úr, Karuemszky Magdi Filia vezetője, Miskei plébános ur, Fülöp Gyula kántor

A Niagara Fallsi Filia kongregáció St.Catherines-i püspökséghez tartozik, viszont a Wellandi Magyarok Nagyasszonya templom az anya temploma. Mindszenty bíboros úr látogatásának hatására indult el a Filia kis közössége, 31 évvel ezelőtt még nagy létszáma volt. Jelenleg körülbelül 25 fő a hívők száma, sajnos már sokan meghaltak az évek során. Miskei László plébános úr 7 beteget látogat rendszeresen, akik a Filiához tartoznak.

Niagara Fallson a Karmelita kolostorban egy kis kápolnában tartják a szentmiséket, az év minden vasárnapján télen este 5 órakor, míg nyáron este 6 órakor. Miskei Atyát idézve "Összetartó, erős kis közösség, olyan erős , mint a bors! Anyagiakat sem sajnálva nem adják fel és minden vasárnap megtartják a misét, akár szűkebb körben is. Mivel ez a legnagyobb összejövetelük, nagyon lelkesen és izgatottan készültünk rá a Filia részéről Kauremszky Magdolna nénivel, aki a Filia vezetője. Már hónapokkal a program előtt megkezdtük a szervezést és az előkészületi munkálatokat. Sok erőt és energiát tettünk bele az emberek összeszervezésébe és meghívásába. Lelkesen készültünk az Árpád házban is a programra, amikor kiderült, hogy a kanadai tél megmutatja igazi arcát és jeges eső lesz a rendezvény napján. Nagyon elszomorodtam, mert féltem, hogy meghiúsulni látszik a sok munka gyümölcse és nem lesznek kedves hívek, akik eljönnek az ünnepélyre. Ám isteni csoda folytán körülbelül 120 fő vett részt az eseményen.

A szentmisét követően finom vacsorát fogyaszthattunk el, majd együtt énekeltünk karácsonyi dalokat, igazán meghitté varázsolta az estét.

Köszönettel tartozunk Fülöp Gyulának, a torontói Szent Erzsébet plébánia kántorának, hogy a zord idő ellenére eljött hozzánk és játékával kísérte a misét, majd vezette a karácsonyi ünnepi éneklést.

Miskei plébános úr hálatelt szívvel gratulált és köszönte meg az áldozatos munkát, amit ennek a rendezvénynek a megvalósulásáért tettünk az Árpád ház teljes személyzetével és önkénteseivel együtt.