59. EMEIK - Nagyheti Konferencia Holzhausenben

/ Csöngedi Nikolett /
csongedi.nikolett képe
2018. 03. 24-30. között rendezték meg az 59. EMEIK-et (Európai Magyar Evangéliumi Konferencia) mesés környezetben, a Burbach mellett található Holzhausenben. Közel 70-en vettek részt (idősebbek, fiatalabbak, családosak) Európa minden tájáról, hogy hitükben, magyarságtudatukban erősödjenek és a közösség élményével gazdagodjanak.
TáncházBibliatanulmány_Lészai LehelTóth-Pál Zoltán KCSP (zenei est)Akadálypálya Mátyás király meséivel

59 év - manapság már egy emberöltőnek mondhatjuk. Ennyi éve rendezik meg a nagyheti konferenciát, ahová egész Európából érkeznek résztvevők. A konferencia témája idén a “Lélek gyümölcsei” volt, amely keresztyén élet látható, mások számára élvezhető oldaláról szól. A konferencia előadói ezt a témát járták körbe, több oldalról is megközelítve. Előadók voltak: Lészai Lehel református lelkész Kolozsvárról, valamint dr. László Virgil és Phd. Agod Anett evangélikus lelkészek, Budapestről.

A hét minden reggele közös imaórával kezdődött, majd a délelőttöt két részre osztva a három előadó volt hallható. Ez alatt az idő alatt az egészen piciknek párhuzamosan gyermekfoglalkozást tartottak, a kicsit nagyobbakal pedig a KCSP ösztöndíjasok dolgozták fel  a konferencia témáját.

A fenséges és bőséges ebéd után a délutánok általában csoportbeszélgetéssel zajlottak, de előtte minden nap más és más kreatív, máskor pedig inkább játékos programokon vehettek részt a jelenlévők. Így körbejárhatták Mátyás király meséit akadálypályán, számháborúztak vagy épp nagyot sétálhattak. Esténként változatos programokban vehettek részt. Első este a résztvevők Ki mit tud?-on mutatkoztak be, amely nagy sikert aratott. De volt többek között zenei, Ifjúsági, irodalmi est és csütörtök éjjel vigília is, mely úrvacsorai közösséggel zárult.

Két KCSP-s ösztöndíjas is részt vett a konferencián; Tóth-Pál Zoltán lendületes, humoros meséjével, valamint népi hangszereivel kápráztatta el a nagyérdeműt a már fent említett zenei esten, Deli Csanád pedig kreatív és közösségépítő irodalmi estjével hozta sokak számára közelebb a nyugatos költőket.

Bátran mondhatjuk, hogy minden jelenlévőnek, sőt az előadóknak is felejthetetlen élményt szerzett ez a konferencia. Hitükben, valamint magyar keresztyén identitásukban megerősödve tértek otthonaikba.