’56-os megemlékezések Stuttgartban

/ Hortobágyi Ivett /
hortobagyi.ivett képe
Az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a németországi Stuttgartban több magyar szervezet és intézmény is ünnepi programokat és rendezvényeket szervezett magyar és német anyanyelvűeknek egyaránt.
Berényi János köszöntője október 20-án - Fotó: Szabó JankaTrio Tricolore játéka október 20-án - Fotó: Szabó JankaSzedlák Viktória ünnepi beszéde október 23-ánÜnnepi megemlékezés október 29-én

Az első megemlékezés 2016. október 20-án, csütörtökön este volt a stuttgarti magyar főkonzulátus szervezésében. Ezen az eseményen dr. Berényi János főkonzul köszöntötte a jelenlévőket, az ünnepi beszédet pedig Altusz Kristóf, az európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, és Gisela Erler német államtanácsos tartotta német nyelven. A zenei keretet a Trio Tricolore szimfonikus zenekar szolgáltatta, akik Liszt Ferenc, Johannes Brahms és Vittorio Monti zeneszerzők műveivel tették még kiválóbbá az ünnepélyt. A program végén állófogadás várta a vendégeket.

2016. október 23-án ökumenikus magyar Istentiszteletet tartott a Württembergi Protestáns Magyar Gyülekezet és a Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközség, amit ünnepi összeállítás követett. Elsőként dr. Berényi János főkonzul köszöntött mindenkit, majd Szedlák Viktória konzulasszony ünnepi szónoklata, Tepper János szavalata és Huber Ilona összekötő gondolatai hangzottak el. Közben Kocsis Judit zongorista és Horváth Ottó klarinétművész játékát csodálhatta meg több ízben a közönség.

A legnagyobb megemlékezésre 2016. október 29-én került sor az Erasmus Akadémia - ERAK, dr. Trencséni János, dr. Benczúr-Ürmössy Gábor, a katolikus és a protestáns gyülekezet, valamint az '56-os Stuttgarti Magyar Diákok Baráti Köre szervezésében. A programot ismét dr. Berényi János üdvözlői szavai indították, amit dr. Gémes István evangélikus lelkész imája követett. Ezután dr. Szabados Endre '56-os diák elszavalta Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán című költeményét, ahogyan ezt 1956. októberében Magyarországon is tette. A rendezvény díszvendége dr. Tőkéczki László, az ELTE tanszékvezető történésze volt, aki Sorsdöntő napok október 29. körül, a megtorlás kihatása a társadalomra címmel tartott kiváló előadást. A műsor második felében az '56-os Stuttgarti Magyar Diákok Baráti Köre és a 81. számú Dobó István Cserkészcsapat lépett a színpadra, ahol Jablonkay Lydia cserkészparancsnok szerkesztésében az '56-os idősek a forradalommal kapcsolatos emlékeikről és élményeikről beszéltek a fiatal cserkészeknek és a közönségnek. A rendezvény zenei aláfestését végig Wittmann-Pintér Anna zongorajátéka adta, az összekapcsoló szövegeket pedig Mahle Csilla és Schultheis Éva mondták. Végezetül Dr. Tempfli Imre katolikus pap szólt röviden, majd az estét közös imádság és a himnusz eléneklése zárta.

A felsorolt programok mindegyikén kiválóan és méltó módon emlékeztek meg az 1956-os eseményekről Stuttgartban. A magyar nemzeti ünnepekkor mindig nagyszámú magyarság gyűlik itt össze, de az ’56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából különösen nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy közösen felidézzék a múlt történéseit és annak hőseit.