5 dolog, amit nem tudtál a Kürtőskalácsról

/ Vámosi-Kovács Ágnes /
vamosi.kovacs.agnes2023 képe
Kakaós, kókuszos, diós, cukorkás... minden ízében magyar!
Magyar népzenészek a diaszpórábanMagyar muzsika a diaszpórábanHegedű, brácsa, bőgő, népi énekesekA Kőrösi program egyik eredménye
  1. Számos ízben létezik, ugyanakkor egy kedvelt zenekar is ezt a nevet viseli. A Kürtőskalács Banda 2023 őszén alakult, 4 Los Angeles-i fiatal népzenész alapította.
  2. Korábban a tagok mindegyike komolyzenével kezdett foglalkozni, sőt, a prímásuk mariachi zenét is játszik. A zenei előképzettség nagy segítség számukra, hiszen ezáltal gyorsan meg tudják tanulni a népi dallamokat is.
  3. Többen tanulnak együtt magyarországi oktató segítségével, ami a 9 órás időeltolódás miatt igazi kihívás mindkét fél számára.
  4. Tavasszal megtalálták énekesüket is egy fiatal lány személyében, aki a hétvégi magyar iskolába jár. A nagyobb ünnepi műsorok állandó szólistája, így figyelt fel rá a táncházas közösség. Érdekesség, hogy az amerikai iskolában nincs ének órájuk; a lány tehetsége belülről fakad, igazi csiszolatlan gyémánt.
  5. Májusban két Los Angeles-i rendezvényen is a Zagyva Banda előzenekaraként léptek fel. A neves zenészek több állomásos amerikai turnéjuk kapcsán érkeztek az Egyesült Államokba, s a koncertek között időt szakítottak arra is, hogy órát adjanak a fiataloknak és közösen muzsikáljanak. Az elkezdett munka várhatóan tovább folytatódik, a tervek szerint magyarországi zenei táborokban gyarapítják majd tudásokat a Kürtőskalács Banda tagjai.