38. Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál

/ Mészáros Attila /
meszaros.attila képe
Három napig tartott az a csodálatos fesztivál, amely a nyugat-kanadai magyar néptáncosok szívét egyként megdobogtatta.
Zobor-vidéki asszonyokDél-AlföldiMezőségiÖsztöndíjasok: Calgary, Victoria, Edmonton, Kelowna

2016. október 7-9. rendezték meg Calgaryban a 38. Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivált, ahol képviseltették magát Vancouver, Victoria, Regina, Winnipeg, Calgary és Edmonton gyermek és felnőtt tánccsoportjai. Jómagam az edmontoni csoportnál segítettem, hajat fontunk, öltöztettünk. A felnőttekkel együtt a dél-alföldi koreográfiában táncoltam. A fesztivál nyitó száma a Bíró Zsuzsanna által koreografált nyugat-kanadai asszonyok közös Zobor-vidéki karikázója volt, amiben 54-en táncoltak egyszerre, s igyekeztem tudásom szerint segíteni a ruhák összehangolását, a helyes öltözékek, viseletek kiválasztását.

Tartalmas hétvégén vagyunk túl, hiszen rengeteg gyerek és felnőtt gyűlt össze Calgaryban, a rendezők csodálatos programokkal készültek. A fesztivál zenekara a magyarországi Zagyva Banda és a kanadai Gyanta Zenekar voltak, akiknek a munkáját segítette még Kurdi Gábor és Szász József is, akik a táncházakban, a színpadi produkciókban és a gyerek programokban muzsikáltak a zenekarokkal. A gyerekeknek tartottak mesedélutánt élő szereplőkkel, valamint kézműves foglalkozásokat, amire Pap Johanna victoriai, Jancsó Antónia kelownai, Kalina Veronika calgary-i és Mészáros Attila edmontoni KCSP ösztöndíjasok is besegítettek. Míg a gyerekek játszottak, kézműveskedtek, a felnőttek bodrogközi tánc- és énektanításon vettek részt Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf magyarországi táncpedagógusok vezetésével.

Felemelő érzés volt ösztöndíjasként, táncosként, néprajzosként látni ezt a hatalmas erőt és akaratot, hogy mennyire fontos minden csoportnak a magyar népi kultúra és annak megőrzése. A szívek egyszerre dobbantak a közös mezőségi fináléban, egyszerre hangzott fel egy kalotaszegi hajnali ének a táncházban, sőt, egy kupica jó magyar pálinkára sem mondott senki nemet. Köszönetet érdemelnek a szervezők a fáradságos munkájukért. A jövőben pedig minden csoportnak hasonló jókedvet és kitartást kívánok ehhez a csodálatos munkához és hagyományőrzéshez.