1956 október 23. Megemlékezés a Cambridge-i Kossuth Házban

Élő történelem

/ Farkas Virág /
farkas.virag képe
A helyi magyar közösség idén is megemlékezett az 1956-os hősökről október 20-án délután a Cambridge-i Kossuth Házban. A délután programjának színvonalát a Kitcheneri és a Guelph-i Magyar iskola tanulóinak gyermekműsora emelte, továbbá egy vetítés is színesítette egy retrospektív élő történelemóra keretében.
KoszorúzásMagyar Közönség a Kossuth Házban A Cambridge Kossuth Ház Felnőtt Tánccsoportja1956 október 23. műsor

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra való megemlékezést a Cambridge Kossuth Házban tartották meg október 20-án délután három órakor. Nagy öröm volt látni, hogy a szép idő sok érdeklődőt idecsalogatott a programra, ahol nemcsak az idősebb korosztály alkotta a közönséget, hanem a fiatalok is megjelentek a közönség soraiban. A műsor repertoárjában a történelmi áttekintést követően a Guelph-i Magyar Iskolások Márai Sándor Mennyből az angyal című versét szavalták el, majd a komoly hangulatot a gyermekek mosolya, kiváló szereplése és az őszi dalcsokor oldotta, mely végül melegséget vitt a közönség szívébe. Ezt követően Tamási Áron visszaemlékezéseit hallhattuk, majd egy rövid részlet során betekintést nyerhettünk a tavalyi élő történelemórába is.

Ezt követően a Kitcheneri Magyar Iskola kicsi és nagyobb diákjai is együtt énekelték az Elmegyek, elmegyek című gyönyörű népdalt, majd Juhászné Bérces Anikó: A mi lobogónk című versét adták elő. A műsor színvonalát és a jó hangulatot a Kossuth Táncosok felnőtt néptánc csoportja emelte, akik felvidéki, magyarbődi táncokkal örvendeztettek meg bennünket. A műsor zárását A Kossuth ház asszonyainak néptánc csoportja emelte, akik nógrádi palóc házköszöntőt énekeltek, majd dél-alföldi rövid táncot táncoltak. Ezt követően a Kossuth ház kórusa jóvoltából felcsendültek Bartók Béla gyűjtéséből az Elindultam szép hazámból, és a Csillagok, csillagok mindannyiunknak kedves és ismert népdalok is. A műsor keretét végül az Előre mind pesti srácok dal zárta, amelyet Pier Francesco Pingitore írt 1966-ban a magyar '56-os forradalom tízéves évfordulójára. Ezt a dalt a két magyar iskola diákjai is együtt énekelték a kórussal karöltve, közben büszkén lengették saját készítésű lyukas zászlóikat. Így a közönség minden generációt együtt láthatott a színpadon, jelképezve a magyar közösség jövőjét és összetartozását. A szép idő jóvoltából az emlékmű koszorúzása kint zajlott, ahol mindenki közösen énekelte el a magyar és a székely himnuszt.

Köszönettel tartozom Kovács Anitának, aki gördülékenyen és kiváló színpadi rátermetséggel konferálta be a sorban következő produkciókat. A gyerekek felkészítésében segédkező Aleksic Piroskának és Ecet Rózsának, továbbá a gyermekek sikeres szereplését támogató Kitcheneri Magyar Iskola tanárának, Németh Enikőnek és a Guelph-i Magyar Iskola tanárának, Kovács Anitának. A gyönyörű és impozáns díszletért Muzslai Eleonórának, továbbá a Kossuth Ház lelkes néptánc csoportjainak és énekkarának az örömteli és áldozatos munkájukért. Természetesen köszönjük a gyermekek szüleinek odaadó és kitartó munkáját, pozitív hozzáállását, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a produkció. Köszönjük Bíró Ágnes elnöknek és a Magyar Háznak, hogy helyet biztosítottak és támogattak bennünket, hogy a megemlékezés méltó és sikeres lehessen a helyi magyar közösség számára.