1956-os megemlékezés a Vancouver-szigeten

A forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából

/ Gáspár Roland /
gaspar.roland képe
Brit Columbia tartományban a vancouver-szigeti magyarság, Victoria és Nanaimo városában minden évben megemlékezik az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.
tiszteletadása műsor szervezői és fellépőibeszélgetés a műsor után1956-os emlékmű Victoriában

A szigeten működő két szervezet igyekszik összefogni a legnyugatabbra élő magyarok közösségeit. Magyarországról nézve, a jelentős távolság ellenére is rendületlenül őrzik a lángot, mely 1956 őszén gyúlt a magyar emberek szívében.

Kanada 2010-ben „Nemzeti Történelmi Eseménynek” nyilvánította az 1956-os magyarok bevándorlását, hiszen az esemény nagyban hozzájárult Kanada bevándorláspolitikájának alakításához és fejlődéséhez.

Nanaimoban a magyar közösséget főként 1956-os emigránsok alkotják. Közöttük sokan a soproni erdésziskola növendékei voltak. Miután elhagyták szülőföldjüket, Kanadában fejezhették be tanulmányaikat és leltek új otthonra. Sok más sorstársukhoz hasonlóan, itt alapítottak családot és váltak a kanadai társadalom megbecsült tagjaivá. A Nanaimo-i Magyar Kulturális Egyesületnél október 23-án, szerdán emlékeznek meg a forradalom és szabadságharc hőseiről.

Victoriában az ünnepet megelőző vasárnap tartottak megemlékezést. A Magyar Házban kulturális programmal, verses-zenés műsorral készültek az ünnepre. A megemlékezés János atya imájával kezdődött. A dalok között felhangzott a Ha én rózsa volnék és a Honvágydal. A műsort a Magyar Himnusz zárta. A program után egy kávé és sütemény mellett idézték fel emlékeiket az 56-os magyarok. Még életben lévő tagjaik mellett az egész közösség számára fontos ünnep ez. Mi sem bizonyítja jobban, mint a megjelentek nagy száma.

A megemlékezés zárásaként egy kis delegáció látogatott ki az 1956-os emlékműhöz és a társaskör nevében megkoszorúzták azt. Az emlékművet a szigeten élő magyar közösségek összefogása nyomán állították, 1986-ban avatták fel. Így fejezték ki tiszteletüket a forradalom hősei és áldozatai előtt, akik vérüket és életüket adták a szabadságért. Köszönet a Hősöknek!