1956-os megemlékezés a torontói Magyar Házban

/ Papp Csilla /
papp.csilla képe
Október 22-én, vasárnap tartotta ünnepi megemlékezését a Magyar Ház. Az október 23-i forradalom és szabadságharc 61. évfordulójára emlékező háromnapos ünnepségsorozat második napján fiatalok és idősek együtt emlékeztek az 1956-os eseményekre.
Október 23. a Magyar HázbanMűsorvezetőként a megemlékezésenKovács Ákos fellépéseA Kodály Néptáncegyüttes fellépése

A Magyar Ház vezetősége, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács és a Torontói Magyar Főkonzulátus támogatásával létrejött ünnepség délután 3 órakor kezdődött. Az ünnepség műsorvezető és házi asszony szerepét én láthattam el. A megemlékezés előtt az állampolgársági eskütétel zajlott. Ezt követően az ünnepség megnyitásaként Dr. Fecső András, a Magyar Ház elnöke, Balla Sándor a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnökhelyettese, Dr. Szabó Stefánia torontói magyar főkonzul, valamint az ünnepély díszvendége L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának a tagja köszöntőit és beszédeit hallhatta a közönség. Az ünnepi beszédek után a Szent Erzsébet Scola Cantorum énekkarának ünnepi műsora következett. A Torontóban működő magyar vegyes kórus repertoárja főként reneszánsz és barokk zenéből, valamint magyar kórusművek és népdalfeldolgozások népszerűsítéséből áll. Oláh Imre karnagy vezetésével két Kodály művet adtak elő: “Ének Szent István királyhoz” és  Berzsenyi Dániel versének megzenésített  változatát “A Magyarokhoz – Forr a világ bús tengere, ó magyar!”. Az énekkar produkciója után Kis Anna elszavalta Faludy György: Tanuld meg ezt a versemet című költeményét. Őt követte a Kodály Táncegyüttes, akik az ünnepi alkalomra a Vízöntő Együttes Amerikás dal című zenéjére készült koreográfián keresztül mutatták be az 1956-os kivándorlás keserűségét, kilátástalanságát, majd az új hazába vetett hitet. A táncot az együttes ötvözte az Arany János Magyar Iskola előadásával, akik Deróth László 56-os kisgyermek történetét elevenítték fel, hogy ezáltal is közelebb kerülhessenek a forradalom eseményeihez és átérezhessék azt egy gyermek szemszögén keresztül. A műsort a Kodály Együttes részéről Komáromy Andrew és Hild Erika, az Arany János Magyar Iskola részéről Kis Csilla és Szakály Anna, valamint Melich Krisztina KCSP-ösztöndíjas állították össze. 

A helyi fellépők után az ünnepség Magyarországról érkezett fellépője és vendége, Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes következett, aki ezúttal versmondó színészként lépett a pódiumra, hogy előadja Egy óra Arany János verseivel című előadását az Arany János Emlékév keretében.

Az ünnepség a magyar Himnusz, a székely Himnusz, majd a kanadai Himnusz eléneklésével zárult.