1956-os megemlékezések Hamiltonban

/ Kürti Csaba /
kurti.csaba képe
Hamilton városában idén három megemlékezést is tartottak az 1956-os forradalomról. A cserkészek és a magyar iskola külön megemlékezést is szervezett a hivatalos vasárnapi előtt és után.
Hamiltoni cserkészek megemlékezése az 1956-os forradalomrólMegemlékezés Hamiltonban az 1956-os forradalomrólMegemlékezés Hamiltonban az 1956-os forradalomrólÉlő történelem óra 1956-ról a Hamiltoni Arany János Magyar Iskolában

A hamiltoni cserkészcsapatok, a 27. Kaszap István fiú és az 59. Erzsébet Királyné leány cserkészcsapat idén is meghitt és bensőséges megemlékezést tartott péntek este a woodlandi temetőben az 56-os forradalom hőseinek emlékművénél. A gyertyákkal és mécsesekkel érkező fiatalok megemlékeztek a forradalom sötét óráiról és a hősökről, akik életüket áldozták. Megpróbálták átélni a menekülő családok érzéseit, akiknek idejük se volt elbúcsúzni szeretteiktől. A fiatal generációval közös emlékezés felelősségünk és feladatunk is. 2018. október 21-én vasárnap tartották a városi közös megemlékezést. Nagytiszteletű Kántor Pál református lelkipásztor beszédét követően elhelyezték a tisztelet koszorúit, és idén is fejet hajtottunk a hősök előtt, akik életüket adták egy szabad és demokratikus jövőért.

A koszorúzást követően Deák atya mondott köszöntőt a görög katolikus templomban, ami idén otthont adott a közös megemlékezéshez. Nagytiszteletű Kántor Pál fohászát követően fellépett a Hamiltoni Arany János Magyar Iskola diákjaiból álló gyermekkórus, Pendli Gergely és Pendli Borsi két gyönyörű verset adott elő, az Antalóczy család saját szívmelengető szerzeményeit adta elő, melyet a Rozmaring tánccsoport követett. Míg a táncosok ruhát váltottak a koreográfiák között, Seregélyes Marci népdalokkal kedveskedett furulyán a közönségnek. A szemet és fület gyönyörködtető műsor után a görög katolikus templom vendégül látta az ünneplő közösséget. Nagy köszönet illeti az összes fellépőt, akik a méltóságteljes megemlékezéshez hozzájárultak.

Idén október 23. keddre esett, amikor a Hamiltoni Arany János Magyar Iskolában élő történelemóra keretében ismerkedhettek meg a diákok a forradalom emberi oldalával. Lampert Cili néni személyes történetén keresztül ismerhették meg a gyerekek, hogy is élték meg akkor az emberek az 56-os eseményeket, milyen érzések, milyen személyes szálak húzódtak a nagy történelmi események mögött. Milyen szerepük volt a forradalomban, hogyan hagyták el Magyarországot, hogyan sikerült új otthonra lelniük Kanadában. Kevés olyan történelmi esemény van, amit élő szemtanúk elbeszéléséből ismerhetünk meg. Minden ilyen alkalmat meg kell ragadni, hogy gyermekeink részesei lehessenek ezeknek a különleges pillanatoknak.

Az élő történelemóráról készült vágatlan film itt érhető el.