1956-os megemlékezés és székely bál Wolverhamptonban

/ Kolárszki Andrea /
kolarszki.andrea képe
A történet 1956-ra nyúlik vissza, mikor is a forradalom és megtorlás miatt a magyarok nagy számban vándoroltak ki Nyugat-Európába és a világ számos pontjára. Így érkeztek magyarok a közép-angliai tartományba, West Midlands-be is. Talán kevesen tudnak róla, de Cannock mellett magyar menekülttábor működött, ahova akkoriban sokan érkeztek.
'56-os magyar kivándorlókHednesfordTölgyesi Imre

Később sokan tovább utaztak más városokba, országokba, de nagy számban még mindig itt élnek, aktívan működnek, tartják magyarságukat, eseményeket, bálokat és megemlékezéseket tartanak már 61 éve. Wolverhampton körülbelül 15 km-re található Birminghamtől és szeptember óta két jelentősebb eseményt rendeztek meg.

Októberben volt az 1956-os megemlékezés, melyet hagyományosan minden évben megrendeznek. A megemlékezés szentmisével kezdődött, majd egy kerekasztal beszélgetés keretében Gulyás Józseffel, az angliai ’56-os emigráció képviselőjével, Tölgyesi Imrével és Kuczora Ferenccel beszélgettünk. Elhozták nekünk történeteiket és megosztották velünk emlékeiket 1956-ból. Igazán megható és megtisztelő volt, hogy mindennek részese lehettem, beszélgethettem velük és a többi itt élő ’56-os magyarral is, akik eljöttek és elmesélték, hogyan is szöktek ki Magyarországról, közben hányszor fogták el őket, vagy éppen hogyan ugrottak ki a mozgó vonatból a semmi közepén, hogy a határállomást elkerüljék. A történeteket az átélőktől, elszenvedőktől olyan élmény hallgatni, mely össze sem lehet hasonlítható a filmekben látottakkal vagy könyvekben olvasottakkal. Ez úton is köszönöm, hogy megosztották velünk történeteiket. Az ünnepi megemlékezés a himnusz után vacsorával és kötetlen beszélgetéssel folytatódott, miközben a gyerekeknek film- és mesevetítés zajlott a játékszobában.

       

A másik esemény a novemberi őszi magyar bál volt, mely szintén a hagyományokhoz híven minden évben megrendeznek, ráadásul nem csak egyszer évente, hanem az őszi bál mellett a tavaszi bálon is találkozhatnak egymással az itt élő magyarok. Idén újdonság volt, hogy magyar-székely bálként rendezték meg, mivel az utóbbi években sok magyar család és fiatal érkezett ide Székelyföldről és Erdélyből, így az itt élő magyarok már velük is közösen szervezik eseményeiket, hagyományos programjaikat. A főszervező Gulyás József, aki szívét-lelkét adja ahhoz, hogy az itt élő magyar közösség ennyi év után is egyben maradjon. A bálon mindenki élvezhette a hagyományos magyar zenéket, ételeket, vásárolhattak a karácsonyi vásár kínálatából, valamint báli játékokkal és tombolával is meglepték a vendégeket.

       

A régióban élő '56-os magyarokról, történeteikről és az átélt eseményekről a következő év elején rövidfilmet tervezünk készíteni - Tölgyesi Imre szavaival élve "azért, hogy tudjanak rólunk".