1956-os megemlékezés az isztambuli magyarság körében

/ Sert Zsuzsanna /
sert.zsuzsanna képe
2018. október 24-én Isztambulban is megemlékeztek a nagyarok az 1956-os forradalomról és szabadságharcról.
Hendrich Balázs isztambuli főkonzulDJ PANDAForrai Miklós mesterszakácsvendégek

A megemlékezést és ünnepi fogadást Magyarország isztambuli főkonzulátusa, és az Isztambuli Magyar Intézet közösen rendezte meg. Az estére nem csak a diplomáciai testületek tagjai jöttek el, hanem a Törökországban élő magyarok, magyarbarát szervezetek vezetői, közméltóságok, tiszteletbeli konzulok, és más Magyarországgal kapcsolatban álló szervezetek képviselői.

Hendrich Balázs főkonzul ünnepi beszédében megemlékezett az ’56-os eseményekről, párhuzamot vonva a török és magyar történelem közös pontjai között. Ezt követően DJ Panda performance művész előadása következett, amelyben a magyar és török népzenét használta aláfestésként, felidézve közben Nagy Imre beszédeit és a forradalom hangulatát.

Az este folyamán a magyar gasztronómia is megjelent, Forrai Miklós mesterszakács készítette az ünnepi menüt, mely a hagyományos magyar ízvilágot mutatta be új konyhatechnikai elemekkel színesítve.

Az este remek alkalmat biztosított arra is, hogy az Isztambulba újonnan érkezett magyarok is találkozhassanak az itt élő közösség tagjaival és tájékozódjanak a közösség programjairól.