Az 1956-os forradalom idei évfordulója Paraguayban

A Bevándorlók Múzeuma magyar gyűjteményének felavatása

/ Nagy Estilla Virág /
nagy.estilla.virag képe
Az 1936-ban alapított Paraguayi Magyar Egyesület 2018. október 23-án, az ’56-os forradalom 62. évfordulóján felavatta a Bevándorlók Múzeumának magyar gyűjteményét Asunciónban.

A Cabildo legendás épületében működő múzeum Asunción kiemelt látványossága, rengeteg paraguayi és külföldi látogatót vonz. Állandó kiállításának célja, hogy megismertesse a Paraguayba bevándorolt népcsoportokat, amelyek sorában immáron a magyarok is méltó helyet kaptak.

      

Megtekintve az első magyar bevándorlók személyes és használati tárgyait, amelyek közül a legrégebbi 1910-ből származik, a látogatók ízelítőt kapnak a magyar történelemből, nyelvből és kultúrából. Megismerhetik továbbá a paraguayi magyar közösség történetét és az országban elért főbb eredményeit. A gyűjteményben Kunos Ádám (1890-1979) képzőművész egyik festménye is szerepel, aki Paraguayban komoly hírnevet szerzett, továbbá földterületet adományozott egy magyar iskola alapításához.

A gyűjtemény felavatását sokszínű, magyar, paraguayi és nemzetközi közönség kísérte figyelemmel. Az eseményen részt vett Tömböly Dénes tiszteletbeli konzul és ünnepi beszédet mondott a Paraguayi Magyar Egyesület elnöke. Sánchezné Kovács Mária beszédében megemlékezett az ’56-os forradalomról és hősi halottairól. Felidézte továbbá a Paraguayba kivándorolt Teleki Béla gróf szavait 1961-ből, amelyek a forradalom 5. évfordulóján hangzottak el Asunciónban: "Kérdezem, vajon mi tette képessé hőseinket a legnagyobb áldozat meghozatalára? Egy szóval válaszolhatunk a kérdésre: a Szeretet. Hőseink szerették Istent, a hazát, a családot, a szabadságot, szerették magyar testvéreiket. Mindezeket jobban szerették, mint önmagukat, és hősök lettek".