1956-ra emlékeztek a bécsi magyar nagykövetségen

/ Várkonyi Borbála /
varkonyi.borbala képe
Október 24-én ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom 61. évfordulója alkalmából Magyarország bécsi nagykövetségén. Az ünnepségen megjelentek az osztrák politikai élet képviselői, a diplomácia testületek tagjai, az ausztriai magyar szervezetek vezetői.
Perényi János nagykövetTakács Szabolcs Ferenc európai uniós ügyekért felelős államtitkár'56-os megemlékezés Magyarország Bécsi NagykövetségénTakács Szabolcs Ferenc, Karlheinz Kopf, az osztrák parlament 2. elnöke, Vratny László Attila, Fischer Andreas, a bécsi Opera munkatársa és Perényi János nagykövet

A nagykövetség márványtermében összegyűlt ünneplőket Perényi János, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete köszöntötte, majd Takács Szabolcs Ferenc európai uniós ügyekért felelős államtitkár ünnepi beszéde előtt az osztrák és a magyar himnuszt énekelték el a jelenlévők. Perényi János nagykövet emlékeztetett Lengyelország testvéri szolidaritására a forradalom hősei és az egész magyar nemzet iránt.

Takács Szabolcs Ferenc Magyarország kormánya nevében köszöntötte az egybegyűlteket, majd röviden emlékeztetett az 1956-os eseményekre, a forradalmárok tizenhárom napos küzdelmére, áldozatukra, a megtorlásra, és felhívta a figyelmet a nyugati országok segítségére. Itt külön kiemelte Ausztria támogatását, amelyet a forradalom alatt és után nyújtott az országnak, egészségügyi csomagok tekintetében, illetve a hazájukat elhagyni kényszerültek befogadását és társadalomba való beilleszkedését illetően. Hangsúlyozta, 1956 hősei nemcsak magyar hősök voltak, de a szabadság mindenkori hősei közé sorolhatóak.

Az európai uniós ügyekért felelős államtitkár Kennedy elnök szavait idézte október 23-a kapcsán, mely szerint „[a] történelem kezdetei óta nem tanúsította még egy nap ilyen tisztán és egyértelműen az örök emberi vágyat a szabadságra…”. Takács Szabolcs Ferenc hangsúlyozta, hogy kötelességünk megőrizni a szabadságot, amelyet nem lehet megfosztani egy nemzettől sem. A szabadság és a nemzeti identitás gyermekeink boldogabb jövőjének záloga – fejtette ki ünnepi beszédében az államtitkár, aki azt is megjegyezte, hogy meg kell védenünk mindazt, amit őseink ránk hagytak, a zsidó-keresztény értékrendet, és az egységre kell törekednünk. Ennek szellemében köszönte meg Ausztria támogatását és gratulált a nemrég lezajlott ausztriai választásokhoz, biztosítva a megjelent állami képviselőket Magyarország további együttműködéséről.

Zárásként elmondta: „Ahol a hősökre emlékeznek, ott újak fognak születni.” Ezután megköszönte a jelenlévő diplomáciai testületek tagjainak részvételét.

Perényi János nagykövet Takács Szabolcs Ferenc ünnepi beszéde után virágcsokorral köszöntötte az ünneplők között megjelent Fodor Máriát, akinek szülei bécsi étterme, az Ilona Stüberl a Magyarországról emigrált honfitársak központi találkozóhelye volt. Ezt követően Vratny László Attila előadásában hallgathatták meg a jelenlévők a 120 éve elhunyt Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának híres, Hazám, hazám című áriáját. Az ünnepség a nagykövetség termeiben megrendezett fogadással zárult.

Fotó: Filep István