1956, te csillag

Forradalmi megemlékezés New Brunswickban

/ Kovács Viola /
kovacs.viola képe
Megtartották az 1956. október 23-i megemlékezést New Brunswickban. A helyi magyar egyesületek műsorral, ebéddel, misével emlékeztek a forradalomra és szabadságharcra.

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc különösen fontos emlék a New Brunswick-i diaszpórában élő magyarság számára. ‘56-ban a magyarországi események miatt sok magyar család emigrált külföldre, az Amerikai Egyesült Államokba is. New Brunswick városa jelentős állomás, a magyar kivándorlók első megállója volt, ezért is van a mai napig az egyik legnagyobb magyar közösség ebben a városban. 

A megemlékezés keretein belül a Szent László magyar katolikus templomban magyar nyelvű szentmisét tartott Juhász Imre lelkipásztor, majd a hívők közösen vonultak át a szabadságharcot jelképező emlékfalhoz, ahol a koszorúzást követően elénekelték a magyar himnuszt. Rendkívül megható élmény volt ez számunkra, hiszen ebben a Magyarországtól nagyon távoli városban látni és hallani azt, hogy a legfiatalabbak és a legidősebbek együtt zengik a magyar himnuszt, szívmelengető érzést keltett. 

A szentmise után New Brunswick cserkészcsapatai szervezték az ünnepi ebédet. A rendezvényen idős emberektől hallgattunk meg személyes élményeket, emlékeket, amelyeket még gyermekként éltek át a forradalom szörnyű napjaiban. Mély nyomot hagyott bennünk, amikor az asztalunknál ülő hölgy elmesélte, hogy ő volt az egyike azoknak a nővéreknek, akik a forradalom idején újra megnyitották Budán a Sziklakórházat, ahol sebesült civileket, katonákat láttak el.

A megemlékezést a Magyar Amerikai Atléta Klub Kulturális Központ dísztermében megtartott műsorral zártuk, melynek címe 1956, te csillag. A műsorban színpadra léptek a helyi magyar közösség Mákvirág néptánccsoportjai, a cserkészcsapatok, a Vers hangja szakkör. A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai is bemutattuk ünnepi táncunkat.