Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékezete a nürnbergi magyar közösségekben

/ Juhász Gergely /
juhasz.gergely képe
Miért, hogyan, és milyen módon őrzik a nürnbergi magyarok ’48/49 emlékét? Idén a nürnbergi magyar szervezetek gazdag programkínállattal készültek március 15-e megünneplésére.
1848-49-es ünnepségek Nürnbergben1848-49-es ünnepségek Nürnbergben1848-49-es ünnepségek Nürnbergben1848-49-es ünnepségek Nürnbergben

A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület március 16-án, szombaton várta ünnepi programjaira a nürnbergi és környékbeli magyarokat, a St. Ulrich gyülekezeti termébe (Kölner Straße 31. 90425 Nürnberg).  

Az egyesület gyerek- és felnőttprogramokkal is készült az ünnepre, amelyeken a délután folyamán több, mint 100-an vettek részt a Nürnbergben és környékén élő magyarok közül. A gyerekek magyar zászlót, huszárcsákót és más magyar kötődésű kézműves tárgyakat készíthettek a Nürnbergi Magyar Gyerekcsoporttal, valamint társasozhattak a Nürnbergi Társasjátékklubbal. Később újabb játékokat próbálhattak ki kicsik és nagyok a nürnbergi Ajtósi Dürer Cserkészcsapattal. A játékok és a kézműveskedés után kezdetét vette az élőzenés gyerektáncház a Nürnbergi Magyar Citerazenekarral és Körtvélyesi Anna néptáncpedagógussal. A meglepetésvendég Tóth-Pál Zoltán népzenész, az egyesület korábbi KCSP-s ösztöndíjasa volt. 

A gyerekprogramok után a vendégek részt vehettek a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület ünnepi műsorán, melyen közreműködött a Tűzvirág Néptánccsoport, a Nürnbergi Magyar Citerazenekar, Grossmann Péter zongoraművész és előadóművész, valamint a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület önkéntesei. Az egyesület az ünnepi műsor után állófogadással és élőzenés moldvai táncházzal várta vendégeit.

A Nürnbergi Magyar Iskolában szintén március 16-án ünnepeltük a forradalmat és a szabadságharcot, egyrészt tanórai keretek között, másrészt egy ünnepi műsorral az iskola pedagógusainak és diákjainak közreműködésével.

A fenti programokon túl a református és a katolikus gyülekezetben, a Nürnbergi magyar baba-mama klubban és a nürnbergi magyar óvodások foglalkozásán is megemlékeztek március 15-ről, de a hónap végén,  2019. 03. 28-án, a Nürnbergi Magyar Kultúregyesület kötelékében működő nosztalgiaklub is emléket állít majd ’48/49 eseményeinek: Grossmann Péter előadóművész ünnepi verseket szaval, valamint a klubtagok felidézik Orbán Balázs székely író életútját.