12. Svájci Magyarház Nap Zürichben

/ Kelemen Lilla /
kelemen.lilla képe
Idén 12. alkalommal rendezték meg Svájc legnagyobb magyar eseményét, a Svájci Magyarház Napot. Az egész napos programsorozat több mint 1000 látogatót vonzott, a kedvező időjárásnak köszönhetően pedig a kültéri ételes és italos sátrak is rendkívül népszerűek voltak.
Cserkész sütivásárSzennyessy László elnök megnyitó beszédeZrínyi Miklós Baranta Hagyományos Magyar Harcművészeti Sportegyesület bemutatójaDalölelő zenekar és a gyerekek

Több hónapos előkészület és szervezés eredményeképp 2019. szeptember 7-én lezajlott a 12. Svájci Magyarház Nap Zürichben, ahová nemcsak Svájc egész területéről, de határon túlról is érkeztek látogatók, előadók és segítők. A rendezvény helyszíne ismét a GZ Buchegg zürichi rendezvényközpontban volt, amely hatalmas parkjával, barátságos belső udvarával és számos fedett termével kiváló helyszínként szolgált a színes programokhoz.

A hét eleji időjárás-jelentések ugyan aggodalomra adtak okot, ám végül nagy szerencsével kellemes, napsütéses őszi idővel köszöntött be a szombat reggel. A napi előkészületek már 8 óra előtt megkezdődtek: sercegett a zsír a hagyma alatt, versenyt hámoztak a krumplipucolók és mindenki serényen végezte a dolgát. Hamarosan minden a helyére került és várta a vendégeket. Főtt a gulyásleves, illatozott a kürtőskalács és hangolt a zenekar. A cserkészek kipakolták a süteményeket, készenlétben állt a kávéfőző, minden készen állt tehát arra, hogy jól induljon a délelőtt.

A nagyterem programjainak sorát a Dalölelő zenekar kezdte meg, akik gyermekek számára tartottak játékos, interaktív koncertet. A zenekar vezetője, Hornai Zóra gitárral, énekkel és meséléssel kápráztatta el a kicsiket, zenésztársai (Zámbó Tamás gitáron és Pávolics Péter a doboknál) pedig tökéletes trióvá formálták az előadást. Szólt a dal vonatozásról, állatokról és mindenről, ami érdekli az óvodás és kisiskolás korú gyerekeket. A kora délelőtti időpont ellenére rengeteg szülő érkezett gyermekével, a legkisebbek még ölben ülve, a nagyobbak már táncolva, tapsolva élvezték a koncertet.

A délelőtti program része volt még a kreatív sarok, ahol a nagyobb iskolás lányok készíthettek ékszereket Kiss Krisztina és Bagári Adrienn segítségével. Ugyanezen a helyszínen, a tükörteremben pedig „Le a cipővel…” mezítlábas játékok várták a kisgyerekeket a Zürichi Magyar Iskola és Óvoda pedagógusainak irányításával. Itt számos ügyességi, készségfejlesztő gyakorlatot lehetett kipróbálni, például a lábbal festés művészetét. A gyerekek pedig cipőt lehajítva alig várták, hogy részt vehessenek a mezítlábas játékokban.

Időközben pedig az állandó sátrak és műsorok is beindultak. Az udvar egyik felén a játszóház sátrat próbálhatták ki a gyerekek, másutt könyvbörze várta a csereberélni vágyókat. A Magyarház sátorban a MagyarHáz Független Hírmondó legfrissebb száma mellett Ferkó Zoltán korábbi Petőfi- és Kőrösi-ösztöndíjas könyvét, a Levelek Zürichből című kiadványt is meg lehetett vásárolni. Ezen kívül Szilágyi Szabolcs: Magyar feltalálók és találmányok című többnyelvű kötetét is kapni lehetett, a kapcsolódó kiállítást pedig folyamatosan egész nap megtekinthették a látogatók. A Magyarház sátor várta az „Iskolatáska Erdélybe” jótékonysági akcióra felajánlott táskákat, füzeteket, amelyet az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány nehéz sorsú erdélyi magyar gyerekekhez juttat el az iskolakezdésre. A sátor kvízzel is várta a kisebbeket, akiknek a Magyarház Nappal kapcsolatos kérdésekre kellett helyesen válaszolniuk, hibátlan tesztért pedig jutalmat kaphattak. Örömmel láttuk, hogy sok gyermek lelkesen töltögette a kvízeket, izgatottan keresve a helyes megoldást, ezzel is sok tudást szerezve a magyar hagyományokról, a fellépőkről és a Svájci Magyarház Alapítványról.

A délben kezdődő ünnepélyes megnyitón beszédet mondott Szennyessy László, a Svájci Magyarház Alapítvány és a Zürichi Magyar Egyesület elnöke, aki megköszönte az áldozatos munkát a főszervezőknek, akik szabadidejükben fáradoztak az esemény sikerességén. Beszédében hangsúlyozta, hogy a Svájcba érkező magyarok megkapják az anyagi jólét esélyét, de egyáltalán nem biztos, hogy Svájcban boldogok lesznek. Köszöntője után Szennyessy László elnök felkérte Andreas Glarner svájci parlamenti képviselőt, hogy pár szóban üdvözölje a résztvevőket. Képviselő úr beszélt a svájci-magyar barátságról és szimpátiáról, valamint támogatásáról biztosította a helyi magyar közösséget. Az elhangzott megnyitó beszédek után a Zürichi Magyar Ökumenikus Golarits kórus fellépése következett, Ihász Mária karvezetésével felcsendült számos klasszikus dal, mint például a Parasztkantáta, de a nemrég népszerűvé vált Bodzavirág is a repertoár része volt.

A megnyitót követően sokan ebédet keresve az udvarra indultak, ahol magyaros ételek széles választéka várta az éhes vendégeket. Volt pörkölt, gulyásleves, lecsó, székelykáposzta, lángos, palacsinta, kürtőskalács – nem maradt éhen tehát senki. Desszertként akár házi süteményeket is lehetett fogyasztani, amelyet a Zürichi Magyar Cserkészek standjánál vásárolhattak meg a látogatók. A cserkész-szülők rengeteg tányér finomsággal készültek erre a napra, így a pult előtt mindig sorokban álltak az emberek. Ezen kívül cserkész-játékon is részt vehettek a fiatalok, kincskereső térképen kellett eligazodniuk a kalandvágyó gyerekeknek.

A délutáni műsorok az udvaron kívül főként két helyszínen haladtak tovább: a nagyterem és a tükörterem várta azokat, akik érdeklődtek a néptánc vagy a műszaki témák iránt. A nagyteremben András Kati és Csaba vezetésével gyerektáncházon vehettek részt a kisebbek, míg a tükörteremben Dr. Piskóty Gábor, a Magyar Mérnökök és Építészek Svájci Egyesületének (MMÉSE) elnöke tartotta meg előadását a műszaki balesetek kivizsgálásáról. Ezt követően lezajlott Szilágyi Szabolcs Magyar feltalálók és találmányok című könyvének bemutatója, később pedig Dr. Borosy András, a MMÉSE titkára adott elő a mezőgazdaság és a robotika kapcsolatáról. Mindeközben a nagyteremben a zürichi Óperenciás Táncegyüttes fellépését tekinthették meg a nagy számban érkező érdeklődők, amit táncház követett, mindehhez a Turai Banda húzta a talpalávalót.

A műsorsorozatot a Zrínyi Miklós Baranta Hagyományos Magyar Harcművészeti Sportegyesület bemutatója zárta, amelyet az udvaron összegyűlő tömeg ámulva nézett végig. A barantások történelmi magyar harcművészettel foglalkoznak, előadásukban szerepelt ostor, íjászat, kardvívás és botozás, de a puszta kezes küzdelembe is beleláthattak a nézők. Idén 10. alkalommal látogattak el a Magyarház Napra a barantások, így bemutatójuk már hagyománynak tekinthető.

Az esti műsorok 8 órától kezdődtek, így aki már megvacsorázott és megpihent a sok izgalmas előadás után, választhatott, hogy a tükörterem népzene és néptánc estjére megy, vagy pedig a nagyterem retró bulijába DJ Zsoltival. Az előbbi mulatság a Turai Banda és barátai zenéjével egy jó hangulatú táncházi programként szolgált, míg az utóbbi az elmúlt 30 év legnagyobb magyar slágereivel várta a táncolni kívánókat. Idén először a fiatalabb korosztály számára is készültek a szervezők, a tizenéveseknek külön teremben két DJ: Elwont és Eddie Ria szolgáltak zenével. Az est végére is rengetegen maradtak táncolni, kikapcsolódni, sokáig szólt még a magyar muzsika a GZ Buchegg rendezvényközpontban.

A 12. Svájci Magyarház Nap sikerét bizonyítja, hogy rengeteg vendég fordult meg a helyszínek valamelyikén, sok régi és új látogató élvezhette együtt a magyar műsorokat. Különösen fontos volt a kisgyermekek jelenléte, hiszen magyar kisgyerekből magyar felnőtt válik idővel, aki talán maga is részt vállal majd a helyi magyar közösség életének szervezésében. Köszönettel tartozunk a szervezőknek, akik éjt nappallá téve tökéletesítették az ünnepséget és soha nem veszítettek lelkesedésükből, valamint a fellépőknek, akik idén is hozzásegítettek bennünket egy remek Magyarház Naphoz. Reméljük, hogy mindenki, aki eljött, jó élményekkel tért haza és jövőre is találkozunk a 13. Svájci Magyarház Napon.

A képeket készítette: Móréh Károly.