10. jubileumi irodalmi kávéház Buenos Aires-ben

/ Dr. Tari Adrienn /
tari.adrienn képe
2019. augusztus 4-én tartották a 10. jubileumi irodalmi kávéházat a Hungária Egyesületben, melynek témája a „kedvenc versem” volt. Az est során igen nagy számban gyűlt össze a közönség, hogy meghallgassa a 17 szavaló versét.
Az elmúlt irodalmi kávéházak plakátjaiAz irodalmi kávéház lelkes közönségeVetélkedőKiss Péter szavalja Reményik Sándor Rádióba mondom című versét

A jubileumi irodalmi est különlegessége, hogy idén 10 éve indult el Fóthy Gyula és Győry Kati rendezésében  a szavalóest, melyből a nívós irodalmi kávéház alakult ki.  Az első szavalóest lebonyolítása igen kétséges volt, hisz akkora influenzajárvány volt Argentínában, hogy még az iskolában is beszüntették a tanítást. A kezdeti nehézség után a szervezést Honfi Juló és Kiss Bori vette át. A szervezők különös gonddal válogatták az estek tematikáját, a kandallóban az égő fák ropogása és az igényesen megterített asztalok mindenkit egy különleges világba repítettek. A tíz év alatt számos témát érintettek az irodalmi kávéházak, magyar táj, család, utazás és Arany János, voltak istenes, szerelmes és gyermekversek. 2016-ban, a 8. kávéházon megünnepelték a könyvtár fennállásának 40. évfordulóját, megköszönték Haynalné Kesserű Zsuzsánna, Kádárné Bonta Anikó és Schirl Klára könyvtárért végzett áldozatos munkáját.  A magyarországi Petőfi Kör adományaként pedig Egey Gyula egy Petőfi Sándort ábrázoló bronz domborművet adott át a Hungária Egyesületnek.

Minden évben 20-24 verset, prózát és éneket válogatnak be a programba, melyek kiválasztásában Kiss Péter is aktívan vesz részt. A kiválasztott művek között van hazafias, szomorkás, kedves és vidám hangulatú is, mindenki saját habitusának megfelelően választ. A szervezők minden évben vetélkedőkkel tették még különlegesebbé az estéket, illetve próbálták különböző látványelemekkel fokozni a hangulatot. A nagy utazás témakörnél például a szervezők légi utaskísérőnek öltöztek, és beszállókártyákat adtak az előadóknak. A gyermekversek esetén pedig minden szavaló gyermekkori képéből csináltak montázst. A játékokat általában a jelentkezők verseire alapozták. Volt, hogy szavakból verseket kellett összeállítani, volt, hogy írókhoz kapcsolódó kvízre kellett válaszolni.

Idén az elmúlt tíz év irodalmi kávéházain szerepelt témakörök, előadók köré fonták a kérdéseket. Bevallom, nekünk újonnan érkezetteknek csak a falakra kihelyezett plakátok tudtak súgni egy kicsit.  Általában minden évben van Magyarországról érkezett előadó, a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasai, a követség dolgozói és Écsi Gyöngyi lelkész is aktív résztvevője a kávéházaknak. Ez a Buenos Aires-i magyar közösség egyik legnépszerűbb programja, az idein is közel 80 ember vett részt. 2010 óta, mióta a Zrínyi Ifjúsági Kör szervezi, az est bevétele egy ösztöndíjalapba megy, mely már sok diák magyarországi látogatását segítette elő. A diákok és szülők is igen aktívan segítenek az előkészületekben és szervezésben. Számomra az idei kávéház több szempontból is különleges volt. Egyrészt érdekes volt végignézni az elmúlt tíz év irodalmi kávéházaiból összeállított fotóválogatást és meghallgatni a résztvevők anekdotáit. Másrészt pedig jó volt újra találkozni és szavalni a tavaly általunk szervezett Mátyás irodalmi est résztvevőinek.