1. SC Hungária Basel Vándorkupa

/ Kelemen Lilla /
kelemen.lilla képe
2019 novemberének utolsó szombatján először rendezték meg Bázelben a legendás bázeli magyar focicsapat, az SC Hungária után elnevezett vándorkupát. Az egész napos bajnokság rengeteg magyart mozgatott meg, Svájcból és Németországból is érkeztek csapatok, hogy megküzdjenek a győzelemért.
BedobásAz SC Hungária Basel egyesületének 60. jubileumi közgyűléséről készült DVD-jeJó helyzetben lévő játékos várja a passztA győztes FMF Freiburg csapata

November 30-án a bázeli St. Jakobshalle sport- és rendezvényközpontban 2 pályán ment a játék, 1 pedig a bemelegítésre szolgált.

Hajdu Csaba, a kupa főszervezője elmondta, már régóta vágytak egy ehhez hasonló rendezvényre a bázeli futballisták. Első próbaeseményüket idén nyáron Németországban szervezték, a Páll Miklós emléktorna keretein belül jöttek össze a játékosok. 9 csapat gyűlt össze akkor: 7 magyar, egy török és egy szerb csapat. Ekkor mutatták be az elkészített vándorserleget, valamint a díszüveges pálinkát is, amelyet a novemberi kupa győztes csapata vihet haza. Csaba arról is beszélt, hogy számos külföldi magyar sportegyesület rendelkezik kispályás focicsapattal és szokás, hogy időnként egy-egy csapat megszervez egy nagyobb szabású kupát. A bázeli SC Hungária csapatának feltett szándéka, hogy a vándorkupa minden évben körbejárjon, valamint szeretnék, ha a magyar csapatok között rendszeres kispályás bajnokság is létrejönne.

A mostani kupa szombaton délután 1 órakor kezdődött, A és B csoportokba osztották a 10 jelenlévő csapatot, amelyből 5 Svájcból érkezett, 5 pedig Németországból. A szabályok értelmében minden csapatban maximum 3 nem magyar játékos játszhatott, így fenntartva az esemény nemzeties jellegét, ugyanakkor nem kizárva a lelkes külföldi barátokat, ismerősöket sem. A csoportmeccsek folyamán a 2 teremben szünet nélkül játszottak a csapatok, mindenki mindenkivel megmérkőzött saját csoportján belül. A kialakult erősorrend pedig a helyosztó meccseket is meghatározta, a csoportelsők ugyanis döntőt játszottak, a csoportok második helyezettjei a bronzéremért küzdhettek meg, és így tovább.

A kupa hírét a szervezők főként a magyar sportos közösségi oldalakon terjesztették, így akár olyan csapatok is érkezhettek a bajnokságra, amelyek korábban nem játszottak ezekben a körökben. A rendező csapatból Kiss László, jelenlegi csapatvezetőségi tag, valamint korábbi csapatkapitány elmondta, az SC Hungária Basel a résztvevők közül a legnagyobb múlttal rendelkező csapat volt, az egyesületet 1958-ban alapították az akkor érkező fiatal magyarok, akik közül a legtöbben focista múlttal rendelkeztek Magyarországon. A csapat a nagypályás bajnokságban kezdte, ahol többszörös bajnok és kupagyőztes is volt, pár évvel ezelőtt szenior bajnok is lett. Az utóbbi években az egyesületnek már nincsen nagypályás csapata, így a tagok igyekeznek a kispályás mezőnyben érvényesülni és minél több kupán részt venni. Jelenleg az egyesületet főként bázeli és környékbeli játékosok alkotják, akik mindennapi elfoglaltságaik mellett szorítanak időt a tréningekre és a mérkőzésekre, mint mondják, fontos számukra ez a közösség.

Az első SC Hungária Basel Vándorkupán végül a következő sorrend alakult: 9. helyen végzett az FC Hunter Zürich csapata az SC Hungária Basel ellen, 7. helyen futott be a KBSK Buchs a Looser FC ellen, az 5. helyre pedig a Royal Flush Heidenheim csapata került az SC Hungária Zürich elleni küzdelemben. A bronzmeccsen aztán a Sport Freunde Trossingen csapata győzedelmeskedett a Hungarikum Heidenheim ellen, a harcos döntőben pedig 2:1 gólarányú diadalt aratott az FMF Freiburg, így az ezüstérmet a CSM Solutions Ulm csapata vihette haza.