Turulok Sarasotán - a magyar cserkészet térhódítása Floridában

/ Tózsa Mikolt Emese /
tozsa.mikolt.emese képe
A hajtóművek beindulnak, a gép elindul a kifutópályán. A fedélzeten a tömegben két turul gubbaszt egymás mellett. Már régóta várnak erre az útra. Mikor a gép elemelkedik a talajtól, egymásra mosolyognak. Végre repülhetnek. Felszállás közben az alattuk elterülő várost figyelik. New York gyönyörű fényekben tündököl, fentről sokkal szebbnek látszik, mint alulról szemlélve. A turulok előtt két óra szárnyalás áll, hogy elérjenek Sarasotán a Magyar Fesztiválra.
A Jámbor Lajos Cserkészcsapat sorakozik a bevonuláshozTábor Csilla és Vajtay Tomi turulok, Szilágyi Noémi csapatparancsnok a bevonulás előttTurulok Floridábancsoportkép a floridai Jámbor Lajos Cserkészcsapatról a sarasotai Magyar Fesztiválon

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség csapatfejlesztési projektje egyrészt felderíti a magyar cserkészet iránti igényt szerte a világon, másrészt segíti a friss kezdeményezéseket és támogatja őket egészen a megalakulásig. Egy cserkészcsapat akkor válik hivatalossá, ha először nevet, majd csapatszámot kap. Eddig azonban hosszú út vezet. A leigazolásig meg kell felelniük bizonyos feltételeknek. Ezek közé tartozik a magyar nyelv kötelező használata, ezen felül minimum 12 taggal kell rendelkezniük, a csapatparancsnoknak 21. életévét betöltött cserkésztisztnek kell lennie, végül pedig rendszeres foglalkozásokat kell tartaniuk egy működő és beszámítható fenntartó testülettel a hátuk mögött.

Egy cserkészcsapat felépítése nem egyik napról a másikra megy. A leglényegesebb lépés a megfelelő vezetők kijelölése és kiképzése, illetve a gyermekek toborzása. Ez után következik a fenntartó testület felállítása, amely lehet egy magyar szervezet, templom, vagy állhat a cserkészszülőkből. A merész feladatra vállalkozók azonban nem maradnak egyedül! A KMCSSZSZ csapatfejlesztési cserkésztisztje, Marshall Tamás gondoskodik arról, hogy mindenki megkapja a számára megfelelő segítséget. A segítségnyújtás talán legfontosabb része a Turul utak szervezése. Ez annyit tesz, hogy a helyi kérésnek megfelelően a csapatfejlesztési cserkésztiszt kiválaszt olyan cserkészvezetőket, akik az adott helyszínen minta cserkészfoglalkozásokat, szülői értekezleteket, gyorstalpaló vezetőképzéseket, illetve különféle programokat tartanak. Őket nevezzük Turuloknak. A Turulok a honfoglalás szimbólumaiként szárnyuk alá veszik az új területet és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a haza részévé váljanak.

Minden magyar közösségnek más segítségre van szüksége. Sarasotán a csapat nagyon friss, mindössze két éve igazolt le. A megalakulás utáni első nehézségük az utánpótlás kinevelésének kérdése volt. Ebben a Turulok (Vajtay Tamás, Tábor Csilla és jómagam) egy toborzás levezénylésével segítettük őket. A Magyar Fesztivál kiváló lehetőséget nyújtott a magyar gyerekek és szülők megszólítására. A 9. számú Jámbor Lajos Cserkészcsapat két sátorral települt ki a fesztiválra, ahol mintatábort illetve játszóteret állítottak fel. Az egész fesztivál területéről érkeztek hozzánk gyerekek, ahol jókat játszhattak és különféle ajándékokat nyerhettek.

A sarasotai cserkészcsapat következő nehézsége földrajzi helyzetéből adódik. A csapat egyrészt nagyon messze van saját körzetének többi csapattól, másrészt éghajlata nem teszi lehetővé a nyári táboroztatást. Ekkor ugyanis akkora hőség van, hogy a kültéri táborozás szinte lehetetlenné válik. A sarasotai cserkészcsapat a New Yorki- körzethez tartozik, ahol Washington DC, New York, Garfield, New Brunswick, Boston és Wallingford cserkészcsapatai működnek. A legközelebbi cserkészcsapat Washingtonban, 1600 kilométerre van Sarasotától.

A floridai cserkészet földrajzi és éghajlati jellemzői révén annyira specifikus, hogy szinte össze se lehet hasonlítani saját körzetének többi csapatával. Míg New Yorkban mókusok ugrálnak a fákon, addig Sarasotán aligátorok mászkálnak a folyók körül. A cserkészet itt egészen más jelleggel bír, mint amihez egy magyar cserkész általában hozzászokott. Ezek és további érvek mentén a KMCSSZ vezetőségében felmerült egy új, floridai körzet kialakításának terve.

KCSP ösztöndíjasként Garfieldon a KMCSSZ csapatfejlesztési projektben segédkezem, Marshall Tamás munkáját segítem. Az én feladatom Sarasotán az volt, hogy felmérjem a magyar cserkészet iránti igényt Floridában, illetve hogy feltérképezzen, mely településeken lehetne csapatalapításba kezdeni. Előzetes felderítő munkám során floridai magyar szervezeteket kerestem fel, online kérdőívet használtam, meghívókat küldtem ki, hirdetéseket osztottam meg, de valódi eredményre csak a személyes kapcsolatfelvétel útján jutottam, ami végül a Magyar Fesztiválon öltött teljes formát.

A fesztivál első napján teljes lázban égtem, ugyanis négyen is felkerestek Miamiból. Két civil testvérpár a csapatalapítás menetéről érdeklődött, a református lelkész pedig konkrét kérdésekkel fordult hozzám. Úgy gondolom, hogy az ottani munka megkezdése, már csak a helyi magyar közösségek megegyezésén múlik. Ha sikerül megállapodásra jutniuk, akkor kezdődhet a szervezés.

A fesztivál második napján főként Tampára koncentráltam, ahol jelenleg nem működik magyar szervezet. A szülők körében viszont nagy érdeklődés mutatkozik a magyar cserkészetre. Ezen a napon olyan szülőket, szervezeteket és potenciális cserkészvezetőket kerestem fel, akik részt vettek a fesztiválon. Ebben a felderítő munkában nagyon jól össze tudtunk dolgozni György Mártonnal, a floridai KCSP ösztöndíjassal, aki szintén cserkész és nagyon motiválja a lehetőség, hogy Tampán cserkészcsapat alakuljon. Tampa mindössze 100 kilométerre fekszik Sarasotától, aminek azért van jelentősége, mert Marci könnyen oda tud majd utazni a jövőbeli foglalkozásokra.

Orlandóban a Mákvirág Magyar Óvoda és Kisiskola működik, ahova Daytonáról is járnak át magyar családok. Daytonában pár éve indult el egy magyar gyülekezet, akinek vezetőjét érdekli a cserkészet. Ide költözött le két éve egy clevladi magyar cserkész, akinek annyira hiányzik ez az életforma, hogy szívesen indítana csapatot a környéken.

Összességében a sarasotai Magyar Fesztivál hatalmas lehetőség volt a KMCSSZ számára, hogy elérjük az összes érdeklődőt, akik motiváltak a floridai magyar cserkészet megszervezésében. Tampára már folyamatban van a toborzás szervezés, ugyanis szeretnénk, ha még karácsony előtt szülői értekezletet illetve mintafoglalkozást tarthatnánk az érdeklődőknek. Személy szerint nagyon motivált vagyok a floridai körzet létrehozásában és dolgozom azon, hogy ez a körzet ne csak szóbeszéd maradjon, hanem megvalósult tervvé váljon.