A szabadság alagútja Torontóban

/ Bánfalvi Laura /
banfalvi.laura képe
Az ’56-os Emlékbizottság támogatásával jött létre Torontóban a Budapest Parkban az a szimbolikus alagút, melyen áthaladva az ’56-os magyarok útját követhetjük végig az ’56-os lyukas zászlótól a kanadai juharlevélig. A kortárs installáció ötlete a torontói főkonzulátusé, a kivitelezés és a megvalósítás a Hello Wood Projecté volt.
Hello Wood Project TorontóbanHello Wood Project TorontóbanHello Wood Project TorontóbanHello Wood Project Torontóban

- Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szerettük volna a magyar kultúra, a magyar művészet minél szélesebb palettáját, így a táncművészet, a zeneművészet, a képzőművészet, a filmművészet és az építőművészet különböző ágait bemutatni a kanadai közönségnek. A Hello Wood stúdiót még Budapestről ismertük, ők építették föl korábban az ikonikus karácsonyfát az Erzsébet téren és szerettük volna itt Kanadában is bemutatni 1956 valamilyen friss feldolgozását. Demeter-Pintér Mariann kolléganőmmel - aki a külgazdasági attasé a főkonzulátuson - gondolkodtunk azon, hogy vajon tudnak-e ’56-ra is egy szimbolikus installációt készíteni, így vettük fel velük a kapcsolatot. A Hello Wood dolgozta ki ezt az elképzelést, az időalagutat, amibe ha belép az ember a magyar ’56-os lyukas zászlón keresztül, majd átmegy az alagúton - ami a menekültek útját, küzdelmeit jelképezi - végül megérkezik Kanadába, a Kanadát jelképező juharlevélbe – mesélte el dr. Szabó Stefánia főkonzul asszony, aki nagyon büszke az elkészült installációra.

- A terveket otthon készítettük el, és minden előkészítést itt végeztek el a kanadai kollégák. Az előre elküldött tervek szerint a megadott anyagokat méretre szabták, levágták, beszerezték az összes olyan anyagot, ami az építéshez szükséges, biztosították számunkra a szerszámokat, és minden egyéb olyan dolgot, ami ahhoz kellett, hogy ez az installáció megfelelő módon el tudjon készülni. Bízunk benne, hogy szeretni fogják a kanadai magyarok az installációt, szeretni fogják a kanadaiak, és picit láthatóvá tudjuk tenni azt az eseményt, amelyet a fiatalok már kevésbé ismernek itt. Egy ilyen jól látható kortárs alkotás talán képes arra, hogy szerethető módon megismertesse ’56 fontosságát. – tette hozzá Pozsár Péter építész, a Hello Wood Project alapítója.