A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket!

A svájci magyar íjászat

/ Ferkó Zoltán /
ferko.zoltan képe
A magyar íjászkodásnak évezredes emlékei vannak Svájcban. 926-ban kalandozó őseink zsákmányszerzés céljából a festői Sankt Gallent is útba ejtették, melyről az ottani kolostor évkönyvei több bejegyzésben is tudósítanak.
Az alapító, Bakócs Michel és az utánpótlásA szép számú érdeklődőHagyományőrzés a sokadik generációban isMónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjásszal

A történelmi hagyomány szerint eleink e maradandó emléket hagyó látogatása után került fel a 613-ban alapított bencés apátság falára a fohász: „Sagittis Hungarorum libera nos, Domine!” azaz „A magyarok nyilaitól ments meg Uram minket!”

Több mint egy évezreddel később, a 21. századi svájci magyarok körében is megfogalmazódott az igény egy önálló íjászegyesület megalapítására. Az ötlet megvalósítását a svájci születésű Bakócs Michel vette kézbe és két társával, az ország más pontjain élő Szarka Gáborral és Perge Norberttel 2018 januárjában megalapította a csapatot. Az alapítók elképzelése az volt, hogy mindegyikük abban a kantonban, ahol él, keres egy íjászat céljára alkalmas pályát és lakóhelyén megszervezi az íjászkodást. Az idővel így kialakuló törzsek elgondolásuk szerint évenként egy vagy két alkalommal összetartást rendeznek.

Michel már második éve keresett íjászpályát, amikor az éppen svájci körúton járó Mónus József többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász egyik előadása után sikerült együttműködésre lépnie a svájci nemzeti légitársaság, a Swissair saját íjászegyesületével. Az összefogás azért sem véletlen, mert a Bogenschützen Club Swissair elnöke a magyar származású Zsidy Johann. Tavaly három alkalommal szerveztek bográcsozással egybekötött íjásztalálkozót, melyeken egyre növekvő létszámban jelentek meg a sportággal ismerkedni vágyó fiatalok és idősebbek egyaránt. Az egyesület terve, hogy megfelelő számú állandó tag belépése esetén felvételét kérje az országos íjászszövetségbe.

Michel párjával, a délvidéki születésű Sztruhár Szilviával közösen rendszeresen solymász, íjász távlövő, lovasíjász és íjkészítő bemutatókat is szervez, ezáltal is népszerűsítve Svájcban a magyar hagyományőrzést. Céljuk, hogy ősi kultúránk ápolásán keresztül megszólítsanak mindenkit az alpesi országban, aki magyarnak vallja magát és fontosnak tartja, hogy maga is megtanulja, majd továbbadja az őseink által ránk hagyott tudást és készségeket. Az íjászat emellett kiváló lehetőséget nyújt a modern, stresszes életmódból való kikapcsolódásra, megcélozva a test, lélek, szellem egységét. A téma iránt részletesebben érdeklődők a Svájci Magyar Egyesület - Hagyományos Íjászat oldalát megtalálják a Facebookon, vagy írhatnak Bakócs Michel alapítónak a michel.bakocs@gmail.com email címen.