Kiemelten fontosnak tartjuk a magyar kultúra ápolását

/ Ábrahám Dolli Csilla /
abraham.dolli.csilla képe
Vancouverben nagy hagyománya van a cserkészetnek, amelyre kiemelt figyelmet szentelnek a helyi magyarok. A foglalkozásokra minden második pénteken a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Templomban kerül sor.
cserkeszcserkesz

„Körülbelül a '60-as évektől létezik cserkészet Vancouverben, már a szüleink generációja is járt ezekre az összejövetelekre" - kezdte Szamosközi Gabriella, a cserkészek elismert vezetője. „Én négy évvel ezelőtt vettem át a cserkészcsapat vezetését, nagyjából 20 tagunk van. A korhatárt tekintve tettünk egy kis engedményt, hiszen elvileg csak öt évnél idősebb gyermekek járhatnának hozzánk. Azonban a vezetőink között rengeteg olyan szülő akad, akinek fiatalabb gyermekeik vannak, ezért létrehoztunk egy cserkészóvodát is. Itt elsősorban a kézügyesség fejlesztő programokra koncentrálunk és sok mesés foglalkozás van, amelyet a két és ötéves közötti gyermekek nagyon szeretnek. A következő korosztályt kiscserkészeknek hívjuk, ők a 6-10 éves gyerekek, az ő foglalkozásaikat elsősorban a tanítójátékok jellemzik. Majd végül következnek a legidősebb gyermekek vagyis a nagycserkész jelöltek, ők a 10-12 évesek. Nekik olyan fogalmakat tanítunk meg, mint például, mi is az a cserkésztörvény és mit jelent a cserkészliliom, de történelem, földrajz és néprajz tanítása is szerepel a programban. Kiemelten fontosnak tartjuk a magyar kultúra ápolását és komoly hangsúlyt fektetünk a népi hagyományaink megismertetésére. Óriási hangsúlyt kap a magyarságtudat megőrzése és a magyarságszolgálat: a cserkészfogadalomban például külön szerepel a magyarság iránti kötelességteljesítés vállalása is."

Szamosközi Gabriella beszélt arról is, hogy a cserkészek számára fontosak a szabadtéri programok, ezért gyakoriak a kirándulások és ahogy az időjárás engedi, sok időt töltenek a természetben. „Legalább kétszer egy évben elmegyünk valahova, legutóbb a festői szépségű Buntzen tónál jártunk, nyaranta pedig igen népszerű a cserkésztáborunk is" - folytatta. „Erre természetesen idén is sor kerül, már gőzerővel folyik a júliusi cserkésztábor szervezése. Az első évben csak kétnapos volt a táborunk, de múlt évben már 3 naposra hosszabbítottuk az együtt töltött minőségi időt, hiszen igény volt erre. Itt el kell mondanom, hogy a rengeteg kisgyermekes szülő miatt ezek a táborok elég különleges hangulatúak, hiszen a piciket elkísérik az anyukák és apukák is, akiknek a jelenléte óriási segítség a számunkra. Szóval ha pontosan szeretnék fogalmazni, akkor úgy fejezném ki magamat, hogy nagyon kedveltek a cserkészcsalád táboraink, hiszen felejthetetlen élménnyel gazdagodnak a "kicsik és a nagyok is" egyaránt" - tette hozzá mosolyogva.

Gabriella elárulta, hogy több mint húsz éve tanít és kiképzett cserkész őrsvezető. „Számomra nagyon fontos, hogy egy közösséget építünk, ahová a gyerekek szeretnek jönni, imádják a foglalkozásainkat" - folytatta. „Külön örömömmel tölt el, hogy azt tapasztalom, hogy a cserkészeink nemcsak a programokat élvezik, hanem odafigyelnek egymásra. Szeretnék köszönetet mondani a kollégáim odaadó munkájáért, akik velem együtt a szabadidejüket feláldozva, ugyancsak szívvel lélekkel dolgoznak azért, hogy még nagyon hosszú ideig fent maradhasson Vancouverben a cserkészet. Azt hiszem, ők megérdemlik, hogy név szerint is megemlítsem őket. Örülök, hogy olyan kiváló embereket tudhatok magam mellett, mint Mérai András, Olé Erzsébet, Licskó Heidi, Kerekes Magdi, Csiszár Gergő és Mayer Gergő.”