Formálódó közösség

táncegyüttes Chilében

/ Császár Ilma Dóra /
csaszar.ilma.dora képe
A zene és a tánc közösségépítő erejét a Santiagóban működő Duna Táncegyüttes tevékenysége is szépen példázza, viszonylag rövid ideje tartó fennállásuk ellenére is. Ismerjük meg most őket.
Duna TáncegyüttesDuna TáncegyüttesDuna TáncegyüttesDuna Táncegyüttes

Az első chilei magyar néptánccsoport a Chilei Magyar Duna Táncegyüttes (2019 óta Duna Magyar Művészeti és Folklór Egyesület egyik csoportjaként a Dúdoló Énekegyüttes mellett) 2016-ban alakult meg Santiagóban, Tar Krisztina, az akkor éppen a Körösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként Chilében tevékenykedő lelkes néptáncos kezdeményezésére és szervezésében. Krisztinának, aki ma a csoport művészeti vezetője és koreográfusa, igen nagy gyakorlata volt a néptánc területén. Chilei tevékenységének megkezdése előtt a Debreceni Népi Együttesben 15 évig táncolt, majd a budapesti egyetemi évei alatt a Csepel Táncegyüttesben, és a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttesben volt aktív táncos.

Az egyesület elsősorban a magyar kultúra, népművészet és néptánc iránt fogékony magyarokat fogja össze, de tagjai között előfordulnak magyar felmenőkkel nem rendelkező lelkes és érdeklődő chileiek is. A táncegyüttes vezetőjének célja, hogy a programmal a chilei magyarságot még erősebben össze tudja fogni és a kultúra eszközeivel erősítse a magyar identitást. Mivel a tagok bár igen lelkesek, de korábban nem rendelkeztek ismeretekkel a magyar néptánc terén, a tánccsoport munkája kezdő szintű táncórákkal indult. Az első hónapokban a tagok főként somogyi, illetve moldvai táncokkal ismerkedhettek a rendszeres próbákon.

A táncegyüttes az egy éves születésnapjának megünneplését egybekötötte az augusztus 20-i megemlékezéssel, mely hagyományosan a santiagói magyar emlékműnél került megrendezésre. A csapat ekkor, 2017-ben, már egy teljes koreográfiával tudott fellépni, és az ünnepen megjelent külhoni magyar közönséget egy szatmári táncokból összeállított produkcióval lepte meg. A tánccsoport életében ez nagy előrelépés volt, hiszen ez volt az első nyilvános megmérettetésük. Az együttes következő nyilvános szereplése nem várattatott sokat magára, hiszen 2017. október 24-én felléptek a chilei fővárosban, az Andrés Bello Egyetem „A 100 años de la Revolución Bolchevique” című rendezvényén. Itt szintén szatmári táncokkal szerepeltek a műsorban. Itt már azonban a korábbihoz képest jóval nagyobb közönség előtt mutathatták be tánctudásukat; a nézőtéren mintegy hétszázan foglaltak helyet és az eseményről videófelvétel is készült. A fellépéshez szükséges viseleteket az együttes vezetője, Tar Krisztina készíti.

A következő, 2018-as év nagy izgalmakat tartogatott a Duna Táncegyüttes számára. Meghívást kaptak az Buenos Airesben megrendezésre kerülő Dél-Amerikai Magyar Néptánctalálkozóra, amely ebben az évben ünnepelhette 14. születésnapját, és mely rendezvényen korábban a chilei magyarság nem képviseltette magát. A Duna Táncegyüttes számára óriási megtiszteltetés volt a néptánctalálkozón való részvétel. Az eseményen 15 magyar néptánccsoport lépett fel Argentínából, Braziliából, Uruguayból. 2019 májusában pedig lehetőséget kaptak arra, hogy az Uruguayban megrendezésre kerülő néptánctáborban is megmutathassák magukat és tovább fejleszthessék tudásukat, illetve építhessék kapcsolataikat. Az együttes viszonylag gyorsan elért sikerének híre visszajutott Magyarországra is és a Hajdú-Bihari Napló kétoldalas cikkben számolt be az együttesről és beszélgetett a tagokkal.

A tánccsoport 2019 augusztusában ünnepelte 3. születésnapját mely eseményt ismét összekötötték a magyar államalapítás ünnepével és egy közös, egész napos közösségi eseménnyé formálták azt. A több, mint száz résztvevőnek a néptánccsoport előadásának megtekintésén túl lehetősége nyílt gyakorlatban is ismerkedni a magyar néptánccal, hiszen a Duna Táncegyüttes tagjai táncoktatással is készültek az alkalomra.

A 2020-as év ismét nagy lehetőséget tartogatott a táncegyüttes számára, hiszen idén került volna megrendezésre a kétévente szokásos néptánctalálkozó, ez alkalommal Sao Paoloban. Sajnálatos módon, az esemény az egész világ működését felforgató koronavírus miatt elmaradt.

A mára több, mint 15 tagot számláló tánccsoport igyekszik minden évben saját programokat is szervezni (néptánc gála, táncházak) és a Latin-Amerikai Parókia összes rendezvényén jelen vannak. Az idei évben a Hajdú Táncegyüttes három tanára (Tiszai Zsuzsa, Lovas Sára és Ferencz Gergő) is ellátogatott hozzájuk, akik hajdúsági koreográfiát készítettek a csoportnak. A Duna Táncegyüttes természetesen a konkrét koreográfiák, az egyes tájegységek táncaival való ismerkedés, azok elsajátítása mellett időt és energiát fordít arra is, hogy a népművészet egyéb vonatkozásaiban is jártasságot szerezzenek, így kapva egy egészebb képet a magyar népművészetről. Ismereteik gyarapítása érdekében, szabadidejükben különböző néprajzi témákat dolgoznak fel. Fontos megjegyezni azt a szomorú tényt is, amely egyben újabb bizonyítékot ad a tagok elszántságára, hogy a Duna Táncegyüttes sajnálatos módon nem rendelkezik állandó próbahelyszínnel, így a heti 1-2 próba megtartása nem mindig egyszerű vállalkozás. Március közepe, a santiagói karantén bevezetése óta, természetesen a tánccsoport mozgástere is lecsökkent, de nem csüggednek és heti rendszerességgel igyekeznek mégis próbát tartani, felhasználva a modern technika által biztosított lehetőségeket, a zoom program segítségével virtuálisan találkoznak egymással. További információkért érdemes ellátogatni az együttes weboldalára: https://www.dunafolkchile.com