A Bajor-Magyar Fórum újévi fogadása Münchenben

/ Patai Borbála /
patai.borbala képe
A bajor-magyar kapcsolatok története évezredes múlttal bír. A két nemzet közötti kapcsolat további ápolásában évtizedek óta központi, nélkülözhetetlen szerepet tölt be a müncheni székhelyű Bajor-Magyar Fórum kulturális, gazdasági, társadalmi szempontból. A Fórum 2017. január 31-én tartotta újévi fogadását a Hanns-Seidel-Stiftung - az egyik német kormánypárt, a CSU alapítványának - dísztermében.

A müncheni társadalmi élet és a magyar diaszpóra életében mindig kiemelkedő esemény a Bajor-Magyar Fórum újévi és nyári fogadása. Az ünnepségen részt vett Hans Zehetmair, volt bajor miniszterelnök-helyettes és kultuszminiszter, a Bajor-Magyar Fórum elnöksége, müncheni és felső-bajorországi rendőrfőkapitányok, a bajor bűnügyi hivatal főigazgatója és helyettese, valamint a müncheni társadalmi élet és a magyar diaszpóra számos jelentős képviselője. Bajorország egyes városaiból a jeges utak miatt többen nem tudtak eljönni.

A megjelent vendégeket a magyar és bajor himnusz elhangzása után Elisabeth Schosser, a Bajor-Magyar Fórum elnök asszonya, majd Tordai-Lejkó Gábor müncheni főkonzul köszöntötte, aki kiemelte az együttműködés fontosságát, amely, mint egy híd, folyamatos épül a két ország között. A köszöntőket követően a Müncheni Városi Bíróság nagy létszámú kórusa előadásában - Robert Scheingraber vezénylésével - Brahms Magyar táncokból részleteket, valamint bajor népdal feldolgozásokat hallhattunk. A kórus összetétele példaértékű, hiszen tagjai bírók, jogászok, ügyészek és jogi munkatársak. Az énekes előadást követően dr. Ludwig Spaenle, a bajor kormány kulturális, oktatási és tudományos ügyekért felelős minisztere szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében a bajor és magyar nemzet barátsága évezredes - és különösen ebben a jelenlegi helyzetben - felbonthatatlan kapcsolatát hangsúlyozta. Végül, de nem utolsó sorban dr. Györkös Péter, Magyarország németországi nagykövete tartott rövid beszédet, kiemelte: „Ez az új év soha nem látott kihívásokat hoz a világon mindenkinek. Számomra egy fontos kapaszkodó, hogy ebben a kiszámíthatatlan világban a bajorok és magyarok számíthatnak egymásra.” A vendégek soraiban foglalt helyet többek között Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, aki Varga Csaba világhírű magyar rajzfilm-rendező, nyelvkutató A kőkor élő nyelve című könyvének német változatát mutatta be elsőként külföldön. A fogadáson jelen volt a 1956 Magyar Nemzetőrség teljes elnöksége – v. l. Dömötör Zoltán vezérezredes, elnök-főparancsnok, Papp Kálmán, Németh Tamás, Máhli Imre vezérőrnagyok és Lehr András németországi parancsnok. A fogadás érdekes pillanata volt ünnepélyes bevonulásuk. Az egyesületi formában működő Nemzetőrség az 1956. október 31-én a Kilián laktanyában megalakult forradalmi Nemzetőrség jogutódja, amelynek elsődleges célja az ’56-os történelmi események és eszme életben tartása.

A részvevők között idős és fiatal egyaránt megragadta azt a különleges lehetőséget, amelyet a Bajor-Magyar Fórum estje nyújtott; a személyes beszélgetések alkalmával mélyíteni az emberi kapcsolatokat és új ismeretségeket kötni. Az ünnepi esemény egy olyan találkozási alkalom is egyben, amely során nemcsak személyes vagy családi történetek, hanem történelmi pillanatok is felelevenednek, és új kapcsolatok, barátságok, és fontos együttműködések születnek, így mintegy életben tartva azt a nemes küldetést, amely még államalapító Szent István előtt kezdődött a bajor és magyar nemzet között.