Uruguayi Magyar Otthon

Szakács Zsuzsanna (2016)
Szakács Zsuzsanna (2016)
Bedő Réka (2017)
Bedő Réka (2017)
Kiss Enikő (2017)
Kiss Enikő (2017)
Dudás Bertalan (2018)
Dudás Bertalan (2018)
György Dóra (2018)
György Dóra (2018)
Dudás Dávid (2019)
Dudás Dávid (2019)
Frimpong-Manso Zsanett (2019)
Frimpong-Manso Zsanett (2019)
Kasza Krisztina (2019, 2020)
Kasza Krisztina (2019, 2020)
Lévainé dr. Kovács Marian (2019)
Lévainé dr. Kovács Marian (2019)
Mostafa Nóra Farida (2020)
Mostafa Nóra Farida (2020)
Nagy Örs (2020)
Nagy Örs (2020)

Az Uruguayi Magyar Otthont 1936-ban alapították. Célja, hogy egy olyan politikától illetve vallási ideológiától mentes magyar intézmény jöjjön létre, amelynek fő küldetése a magyar kultúra valamennyi ágának fejlesztése, terjesztése. Az alapító tagok személyes hozzájárulásából 1941-ben megvásárolták a jelenleg is működő székházat, amelyet folyamatosan bővítenek és szépítenek. 

A Magyar Otthon kulturális rendezvényei között szerepel a magyar nyelvoktatás, a színház, népdal- és néptánc oktatás, de tartanak rangos sportrendezvényeket és vásárokat is. A kezdetektől a mai napig fontos szerepet játszik egy másik hagyomány, a gasztronómia. Évről évre a tagok egy csoportja Magyarországról hozott, generációkon át terjesztett receptek alapján készíti a kolbászt, a véres-illetve májas hurkát, a disznósajtot. Ez a tevékenység vonzza az uruguayiakat is, akik rendszeresen meglepődnek e tevékenység és e termékek láttán.

Az utóbbi tíz évben az intézmény megújult, küldetését még jobban megerősítette. Javult a magyar nyelvoktatás, még több kapcsolatot alakított ki mind a dél-amerikai regionális magyar kolóniákkal, mind pedig olyan magyarországi intézményekkel, mint a Balassi Bálint Intézet, hogy tökéletesíthesse a nyelvoktatást és tanárainak ismereteit.

Az elmúlt időszak egyik legjelentősebb eseménye a LAMOSZSZ - hoz, a Latin-amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetségéhez való csatlakozás volt, amelynek keretében koordináltuk tevékenységünket és hatékonyan építettük kapcsolatainkat a magyar kormánnyal.

Külön fejezetet érdemelnek magyar néptánccsoportjaink, amelyek az intézmény alapításától fogva működnek. Kezdetben klasszikus táncokat mutattak be olyan műfajokkal, mint a “disz magyar”, később híres magyar koreográfiákat használtak fel, majd felfedezték az egyes falvak illetve régiók autentikus néptáncát, ami remek hatással volt a fiatalokra. Nőtt a tánccsoport taglétszáma, és kor szerint három csoport alakult, melyek eddig kilenc neves dél-amerikai fesztiválon vettek részt.

A jövőre nézve az intézmény célja olyan fiatalok támogatása és integrálása, akik az Uruguayi Magyar Otthon küldetését fenntartják, és gazdagítják magyar kulturális és nyelvi ismereteiket, mert ezek jelentik az alapvető kötődést az anyaországgal.