Nürnbergi Magyar Kultúregyesület

Bodorné Péter Judit (2022, 2023)
Bodorné Péter Judit (2022, 2023)

A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület/Ungarischer Kulturverein Nürnberg a Nürnberg és környékén élő magyarság kulturális és közösségi életének mozgatórugója. A több, mint ötven éves múltra visszatekintő egyesület legfontosabb tevékenységeként a magyar kultúra és hagyomány ápolását, illetve a magyar identitás megőrzését fogalmazta meg. Fontos, hogy a több generáció óta itt élő magyar családok és az elmúlt években Németországba települt magyarok egyaránt részt vehessenek a közösségi életben, illetve egymást megismerhessék. A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület sokrétű tevékenysége, megszámlálhatatlan rendezvénye, önkéntes segítőinek száma is mind azt bizonyítja, hogy a Nürnbergen élő magyarság számára fontos a magyar kultúra, a közösség iránti elkötelezettség. Kitartásuk megkérdőjelezhetetlen. Ennek a közösségnek a tagjai bizonyságot tettek fennállásuk több, mint fél évszázada alatt arról, hogy készek tenni a magyarságukért.

Az egyesület gondolata már évekkel a hivatalos alapítás előtt megszületett, hiszen az 50-es évek végétől rendszeresen találkoztak és programokat szerveztek a többségében 56-os magyarokból álló társaság tagjai.

Jelenleg több csoportot is működtetnek, tagjaik száma 54 fő.

Különböző korcsoportokat igyekeznek megszólítani, így különösen fontos szerepet kaptak a gyermekekkel foglalkozó csoportok, a „Babaklub“, a „Nürnbergi Magyar óvoda“, mindkettő kisgyermekes program heti kettő alkalommal látogatható rendszeresen. Ezeken az alkalmakon is fontos cél a magyar nyelv használata, énekeken, mondókákon keresztül, együtt kézműveskednek, természetesen követve az évszakok változását, és nagy figyelmet fordítva az aktuális hagyományok megélésére.

A Tűzvirág Néptánccsoport 2010. januárjában alakult meg. A kezdeti lelkesedést megtartva, most és a jövőben is szívesen dolgoznak azon, hogy az érdeklődőknek, táncolni vágyóknak (a tánccsoport állandó tagjainak az aktív részvételével) a magyar néptáncot mint örömforrást, és mint magyar kulturális örökséget a nürnbergi régióban megmutassák és továbbadják. https://www.facebook.com/tuzvirag.neptanccsoport

A „Nürnbergi Magyar Gyerekcsoport” a családi délutánjaira minden második hónapban más-más „főprogrammal”, és mellette kézműveskedéssel, magyar népmesével, énekkel, mondókával, filmmel, kirándulással várja a családokat.

 https://www.facebook.com/groups/nurnbergimagyargyerekcsoport

A Klubest keretén belül havi rendszerességgel kötetlen beszélgetésre kínálnak lehetőséget. Jelentős eseményeknek számítanak a nemzeti ünnepekről, illetve egyéb jeles napokól való megemlékezések.

A Nosztalgiaklub, az idősebbek találkozási tere. Helyszínt a református gyülekezet biztosít számukra, havonta egy alkalommal. Igazán izgalmas, értékes órákat töltenek együtt. Amolyan „irodalmi, kulturális körnek” mondható, és mindezzel együtt, családias légkörben valódi, jó közösséget alkotnak.

A Citerazenekart elődöm, Tóth-Pál Zoltán hozta létre 2017-ben, és ő működteti azóta is. Nagyon vidám, érdeklődő tagokból áll, a tematikus próbák hangulata irigylésre méltó.

A Borklubról is azt gondolom, hogy a magyar identitásmegőrzés egyik jó formája. 2018. novemberében alakult meg, majd rendkívül gyorsan fejlődött a pandémia megjelenéséig. Havi egy alkalommal magyar tájakról, magyar borászok, magyar borait lehet kóstolni, beszélgetni azokról  felszabadult, baráti légkörben. Az igény belülről érkezett a klub megalakulásához, ez is jelzi, hogy hiánypótlóak a programjaik.

Az egyesület szívesen közreműködik a nürnbergi 90. sz. Ajtósi Dürer Cserkészcsapat, illetve a magyar egyházi közösségek (Nürnbergi Magyar Református Gyülekezet, Nürnbergi Magyar Katolikus Egyházközösség) programjain is. A különböző csoportok, illetve korosztályok összehangolása érdekében nagyobb rendezvényeket is szerveznek. Ilyen a több évtizedes múltra visszatekintő „Katalin/Erzsébet-bál“, a Mikulás Ünnepség, a Farsangi- bál vagy a Magyar-nap.

A Nürnbergi Magyar Kultúregyesület facebook oldala:

 https://www.facebook.com/groups/127499240608186