Magyar Katolikus Egyházközség

Maronics Ilona Anna (2016)
Maronics Ilona Anna (2016)
Kaj Ádám (2017)
Kaj Ádám (2017)

Közösségünk 1945-ben alakult, 2015-ben ünnepelte fennállásának hetvenedik évfordulóját. A München-Freisingi Érsekség égisze alatt működünk, Nyugat-Európa legnagyobb magyar közössége vagyunk, amely a hivatalos adatok szerint 16.000 ezer főt számlál. Évi értesítőnket több, mint 6000 címre küldjük ki.

Székhelyünk egy zöldövezetben található, egy több irodával, közösségi munkára alkalmas teremmel, valamint önálló kápolnával rendelkező, háromszintes kertes épület. Négy közösség tartozik hozzánk: München, Rosenheim, Landshut, Erding és Bad Tölz. Német mintára nálunk is rendszeres csoportmunka folyik, korosztályokra és igényekre való tekintettel.

A lelki élethez tartozó tevékenységeink a következők: rendszeres magyar nyelvű szentmisék, havonta gyermekmisék, lelkigyakorlatok, évi zarándoklatok, imakör, bibliakör, elsőáldozás, bérmálás, rózsafüzér-társulat és ministránsok lelki gondozása. Két énekkarunk is van. Felekezeti hovatartozástól függetlenül Erdingben, Landshuton, Rosenheimben és Bad Tölzön a szentmisék után találkozókra adunk módot.

Szervezésünkben szeniorok klubja, cserkészet, színkör, baba-mama kör, számítógépes tanfolyam, valamint felnőtt és gyermek néptánc működik. Igény szerint ingyenes jogi tanácsadást, fordítást, valamint hivatalos dokumentumok kitöltésében, ügyintézésben segítséget nyújtunk. Kulturális programokat is szervezünk, és otthont adunk a Széchényi Kör és a Müncheni Magyar Intézet által szervezett rendezvényeknek.

2014-ben a konzuli modell bevezetése miatt – mivel mi nem vagyunk jogi személy – a Müncheni Hétvégi Magyar Iskolánkat átadtuk a Müncheni Magyar Intézetnek, de az Erdingi Magyar Iskola még a fenntartásunk alatt áll.

Önálló jótékonysági szolgálattal, hatóságilag bejegyzett egyesülettel és két jótékonysági alapítvánnyal rendelkezünk. Nemzeti ünnepeinkről hol egyházi, hol világi szinten gyakran Magyarország Müncheni Főkonzulátusának bevonásával emlékezünk meg.

Annak ellenére, hogy az anyaországtól távol élünk, nagyon fontos számunkra, hogy őrizzük és ápoljuk hitünket, anyanyelvünket, hagyományainkat és mindezek fontosságát a felnövekvő generációnak is átadjuk.