Magyar népviseletekről klubelőadás Münchenben

/ Maronics Ilona Anna /
maronics.ilona.anna képe

A Müncheni Magyar Katolikus Egyházközségben havonta egyszer megrendezik a Szenior klubot. Ezen minden alkalommal különböző program várja az idősebb generációkat. Március 16-án én vállalkoztam, hogy előadjam a népviseletekről az utóbbi 10-15 évben összegyűjtött tudásomat az érdeklődőknek.

A feladat nem okozott nehézséget, bár előre bocsátottam, hogy nincs néprajzos végzettségem, de azt is elmondtam, hogy néprajzot behatóan tanultam a kétéves néptáncoktatói kurzuson az Alba Regia Táncegyüttesnél. A viseletek bemutatásához illusztrációként képeket vetítettem a közönségem elé. Nem minden régiót érintettem, de a fontosabb tájegységek viseleteiről beszámoltam.

Az előadásomat 3, ill. 4 részre osztottam: nyugati táncdialektus, keleti táncdialektus és erdélyi táncdialektus, valamint csángó tájegységek alapján. Ez azért is jó, mert a laikusok tudják picit rendszerezni a látottakat. Első körben mindenkinek kiosztottam egy a Nagy-Magyarország tájegységeit bemutató Kárpát-medence térképet. Ezen sokkal jobban lehetett követni a képeket és a gondolataimat. Szemléltetésképpen pedig a viseleteimből kitettem azokat, amelyeket magammal hoztam Németországba: moldvai, széki, mezőségi.

Ezekkel a segítségekkel szemléltettem a magyar népviseletek sokszínűségét. 

Az előadásonA közönségemElőadás