Hannoveri Magyar Egyesület

Gódor Nikoletta (2016)
Gódor Nikoletta (2016)
Borsi Péter (2016)
Borsi Péter (2016)
Deli Csanád (2018, 2017, 2019)
Deli Csanád (2018, 2017, 2019)

Az 1956-os menekülteket Hannover példaértékűen fogadta be, lehetőset adott nekik, hogy tanulhassanak, vagy azonnal munkába álljanak. A már akkor is létező egyesület tagjainak száma így jelentősen megnövekedett, és az egyesület új erőre kapott. A 70-es években főként a Jugoszlávia, majd Erdély magyarjai települtek át Németországba, és léptek be a Hannoveri Magyar Egyesületbe.

Az Egyesület célja a hannoveri régióban élő magyarság összetartása, a magyar nyelv, kultúra és a hagyományok ápolása. A tagok havonta legalább egyszer, a Reformierte Gemeinde házában találkoznak. Ezeken a találkozókon gyakran vesznek részt magyar vendégek, illetve magyarul beszélő művészek, írók és tudósok tartanak előadásokat. Az egyesület tagjai természetesen együtt ünneplik a magyar nemzeti ünnepnapokat is. Egy további fontos dátum a minden januárban vagy februárban megrendezésre kerülő disznótoros vacsora, amely sok egyesületen kívüli magyart is vonz. Emellett a rászorulók megsegítése is helyet kap az egyesület életében: ennek apropóján rendeztünk például gyűjtőakciót a 2005-ös erdélyi árvízi katasztrófa áldozatai számára.

1991 óta működik a Magyar Vasárnapi Iskola, amelynek keretei között kétnyelvű családok gyermekei használhatják és gyakorolhatják anya- (ill. apa) nyelvüket. A kicsik számára pedig vasárnapi ovi-sulit tartunk. 2005-ben a magyar és német apukák egy futballcsapatot alapítottak, a "Puszta Brazilians" rendszeres edzéseket tart és gyakran más csapatok ellen is játszik. Egyéb felnőtt rendezvények között hangversenyek, tojásfestés, és Médiaiskola szerepel.

Honlapunk címe: http://www.ungvh.com/