Csöbörcsök Táncegyüttes

Hortobágyi Ivett (2016)
Hortobágyi Ivett (2016)
Márton Csaba (2019)
Márton Csaba (2019)
Székely Edina Emőke (2019)
Székely Edina Emőke (2019)

Táncegyüttesünk több mint három évtizedes múltra tekint vissza, és 1989 óta kizárólag a Kárpát-medence különböző magyarlakta vidékeiről származó, eredeti néptáncokat táncolunk. A hagyományos magyar tánc- és zenekultúra mozaikszemeit próbáljuk megőrizni, amelyek nemzeti értékeink fontos kincsei. A Táncegyüttes célja, hogy az elsajátított táncokat autentikus formában, színpadon is bemutassa, így azokat mások is megismerhetik. Az együttest Kemény József és Kemény Ibolya vezeti.

Együttesünk jó kapcsolatot ápol a Stuttgartban működő magyar szervezetekkel, így például a Magyar Kulturális Intézettel, valamint a katolikus és az evangélikus egyházközösséggel. Ezek a szervezetek rendszeres műsorokat, rendezvényeket szerveznek, amelyeken a Csöbörcsök Táncegyüttes is fellép. Ezen kívül részt veszünk még különböző bálokon, táncfesztiválokon, falunapokon és születésnapokon is, évente átlagosan tíz-tizenöt fellépést vállalunk.

Időközben nálunk is megtörtént a generációváltás. A régi tagok leginkább családi okokból, főleg gyerekeik születése miatt maradtak el az együttestől. Ezt a tendenciát sikerült időben felismernünk, és 2005-ben elindítottuk az Ifi Csöbörcsököt. Ezek az akkor tizenéves gyerekek alkotják ma együttesünk gerincét, természetesen mindig újabb és újabb érdeklődőkkel kiegészülve.

Büszkén állíthatjuk, hogy befektetett munkánk eredményes volt, hiszen Stuttgartban olyan együttest, egy olyan közösséget sikerült összekovácsolnunk, ahol már egy éves kortól kezdve minden korosztály megtalálja a maga helyét.

Ennek a gyümölcsöző munkának a továbbvitelére, struktúránk és a magasabb táncpedagógiai nevelés megszilárdítása érdekében várjuk Együttesünkbe a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasát.