Megemlékezés a Trianoni béke aláírásának 100. emléknapján

/ Juhászová Lucia /
juhaszova.lucia képe
Rendhagyó konferenciára került sor Dél-Amerikában.

A Trianoni béke aláírásának 100. évfordulójára emlékeztek a Paraguayi Magyar Egyesület tagjai egy közös dél-amerikai konferencia keretében. Az ösztöndíjasok csoportmunkájának és egyéb támogatóknak köszönhetően jött létre ez a rendhagyó megemlékezés, amin több mint 250 dél-amerikai magyar vett részt különböző országokból. Volt szó a 100 éve aláírt békeszerződéshez vezető előzményekről, és következményeiről. Meghallgattuk Gróf Apponyi Albert védőbeszédének részletét. Az ösztöndíjasok bemutatták az elcsatolt területeket és készítettek táncos bemutatót is az egyes területek jellegzetességeivel.

Asuncionból is csatlakoztunk az eseményre. Egy rövid videóval készültünk a kettéválasztott települések témakörében. Bemutatásra került néhány falu és kisváros, melyek az új határok meghúzásának következtében különböző országokba kerültek. Voltak települések, amelyeknek szerencsésebb sors jutott, hiszen a rendezett népszavazás következtében Ausztria helyett Magyarországra kerültek, cserébe viszont Magyarország szintén lemondott két településről. Somoskő is kiharcolta magának, hogy Magyarországra kerüljön, viszont a közeli dombon lévő vára már az akkori Csehszlovákiában maradt. A mai Szlovákia területére került Sátoraljaújhely és Komárom egyik fele, Magyarországra pedig a másik. Ennél is furcsább helyzetbe a szelmenciek kerültek, mivel a kis falucska egy része sem maradt Magyarországon. A falu egyik fele a mai Szlovákiába, a másik fele pedig Ukrajnába került, a határ pedig félbevágta a falu főutcáját. Anélkül, hogy a falu lakói elhagyták volna a falut, 5 ország állampolgárai voltak: 1920-ig magyarok, aztán csehszlovákok, később megint magyarok a bécsi döntés értelmében, aztán szovjetek és ma ukránok. A határt fegyverekkel és kutyákkal szigorúan őrizték, a lakosok 60 évig nem mehettek át a főutca egyik oldaláról a másik oldalára, sőt át sem láttak a túloldalra. Végül 2005-ben nyitották meg itt a határt a gyalogos forgalomnak.

A történelmi események tükrében és a megélt nehézségek fényében különleges érzés a 100 éves évfordulót közösen ünnepelni a világ minden szegletében élő magyarokkal. Úgy gondolom, ez is mutatja, hogy bármilyen nehézség is adódjon, mi magyarok, összefogunk és összetartozunk.