Hurka, kolbász, töpörtyű... – disznóvágás Stuttgartban!

/ Szabó Janka /
szabo.janka képe
December 10-én került sor az immár hagyománynak számító jótékonysági, hagyományőrző, disznótoros táncházra. Tizenhárom éve egy kósza kérdéssel – „Miért nincs itt disznóvágás?” – , egy baráti társasággal, családias hangulatban kezdődött az, ami mára jelentős rendezvénnyé nőtte ki magát a stuttgarti magyarok körében. Ami eleinte egy kertben, sátorhúzással, áramfejlesztőkkel, cipekedéssel, vízhordással kezdődött, az mostanra egy nívós, többszáz embert megmozgató esemény lett, amelynek a Köngen-i pajta adott otthont, idén december 10-én.
Mindenki együttMegy a munkaSzorgos kezekHangulat

Apránként több és több programmal készültek a szervezők az odalátogatók számára. A Csöbörcsökkel együttműködve, hamarosan táncházzal és gyerekfoglalkozásokkal, az Erdélyi Szövetség jóvoltából pedig jó magyar borokkal gazdagodott a rendezvény.

A legkorábban érkezőket már várja az éppen elkészült toros káposzta, melyet vidám emberek főztek és porcióznak nekik (jókedvük különösen értékelendő, hiszen hajnalban a disznó még élt). Hamarosan a helyi idősek megtöltik a kolbászokat, a fiatalokat tanítják a mikéntekre, elkezdődik a sütés, és mikor mindenki kellőleg megéhezett, pompás lakoma várja őket.

A gyerekeknek ezalatt akad elfoglaltságuk bőven: a zenészek (idén a Fokos Zenekar volt a hangulatfelelős) nekik húzzák a talpalávalót: tánctanítás és gyerektáncház várja a szaporaléptű lurkókat. A szünetekben pedig egy egészen különleges programon vehetnek részt: merített papírt készíthetnek sajátkezűleg.

Miután az aprónép kitáncolta magát, újból tanítás következik, immáron a felnőtteknek, amelyet a táncház követ, amelyre szinte mindenhonnan érkeztek a környékről.

Az örömteli találkozásokra, kellemes, baráti beszélgetésekekre alkalmat adó stuttgarti disznóvágás nemcsak kuriózum a hleyi magyarok számára, hanem olyan kiemelkedő esemény, amely egyedülálló módon képes a hagyományok ápolására, továbbadására és megőrzésére, hiszen több generáció találkozásának olyan alkalma ez, amely egészen rendkívüli a diaszpórában élő magyarok életében.