Félévzáró cserkészfoglalkozás Sao Paulóban

/ Bartók Zoltán /
bartok.zoltan képe
2018. június 24-én került sor a Sao Paulo-i 13. sz. Szondi György cserkészcsapat félévzáró összejövetelére. A helyi cserkészek bázisa már évtizedek óta az Embu városban található, pálmafákkal és égig érő bambuszokkal övezett Simon Bálint cserkészpark.
BambuszvágásLakomázásÚj barátVezetői tanakodás

Tíz órára megérkezett az összes őrs, így zászlófelvonással és reggeli imával meg is kezdődhetett az e heti kaland. Mivel ez volt az első alkalom, hogy az egész cserkészcsapattal találkoztunk, egy gyors ismerkedős játék előzte meg programot. A gyerekeknek eleinte csak az új „Eszter és Péter” voltunk (a tavalyi KCSP-sek után), de szerencsére nem telt el sok idő, mire hozzánk is úgy viszonyultak, mintha már évek óta ennek a csapatnak lennénk a tagjai. 

A RÖR (raj-őrs-raj) programon a kiscserkészek megismerték az alap cserkészcsomókat, – mint az egyszerű kettős vagy a szorító nyolcas – a cserkészek pedig tökéletesítették a már korábban megszerzett jártasságaikat. A friss tudás „tesztelésére” a helyszín miatti legkézenfekvőbb módszer egy bambusz kötéllétra elkészítése volt, amit a Medve őrs és a Fóka őrs is nagyon ügyesen teljesített. 

Diaszpórabeli csapatként a gyerekek első számú nehézsége, így a vezetők fő prioritása a magyar nyelv javítása és gyakorlása, ezért a legkisebbek – a pöttyös nyakkendős Párduc őrs – rajzok és bábfigurák segítségével fejlesztették nyelvi készségeiket. Az ebéd utáni pihenőben a világbajnoksági lázban égő gyerekeknek szükségük volt egy kis focis levezetésre, majd népdalok segítségével bővítettük a magyar szókincsünket. Végül egy többfordulós, vérre menő számháború következett, ami tökéletesen megkoronázta a félévzáró embui összejövetelt. Zárásként a magyar himnusszal levontuk a zászlót majd közösen visszautaztunk Sao Paulóba, a Magyar Házba.