Az első tanítási nap Guildfordban

Beszámoló a Magyar Iskola és Kulturális Egyesület idei első napjáról

/ Kardulesz Rita /
kardulesz.rita képe
A karácsonyi ünnepek elteltével, január 4-én a guildfordi Magyar Iskola újból megnyitotta az Epsom Road 222 alatt álló épület kapuját, és mint mindig, kéthetente fogadja majd a St. John’s Centerben lévő iskolában a beiratkozott diákokat és családjukat.
Pillanatkép a guildfordi Magyar Iskola idei első tanítási napjábólRészlet a Kockás fülű nyúl csoport órájárólOlvassatok magyar meséket ! (az iskolai könyvtára)Részlet a II.Rákóczi tablókiállításból

A tanítási napokon nemcsak a magyarul jól beszélő gyerekek fejlődhetnek tovább a játékos foglalkozásokon, hanem a nyelvet kevésbé értő és beszélő gyerekeknek is nagy segítség a magyar nyelvi környezet, melyet az iskola biztosít immár 10. éve. A tanítási napokon túl a Magyar Iskola Kulturális Egyesülete pedig kulturális programokkal is várja az érdeklődőket: legközelebb Gryllus Vilmost, az iskola egyik művészvendégét és patrónusát láthatja-hallhatja a magyar közönség. Az iskolai napok és események célja az is, hogy erősítsék a közösségé formálódás folyamatát, családias-baráti környezetben ünnepeljék az együtt töltött időt, szokásainkat, hagyományainkat felelevenítve, s mindezt a közös magyar nyelvünkön tegyék. 

Közösségi oldalukon a következő olvasható: ”Az új tanévben folytatódik Kulturális Identitás Fejlesztési Programunk, ami immár a XII. évébe lépett és gazdag kulturális programokat, tanítási napokat, kirándulásokat és fellépési lehetőségeket egyaránt kínál mindenkinek.”

2020 első foglalkozásain a tanoda tanári csapata a karácsonyi élmények, az újév, a tél, az idő és II. Rákóczi Ferenc életéhez kapcsolódó óratervekkel készült a hat csoport számára.

A legnagyobb teremben az iskola egyik alapítója, a Kodály csoport vezetője, Marcsi, a legkisebbekkel (0-3 évesekkel) és családjaikkal az újév és a tél témaköreibe tartozó dalokkal, mesével, mondókákkal, ölbeli játékokkal, körjátékokkal ünnepelte az új év megérkezését, amit a közös tánc fejezett be. Az óvodásoknak tartott ezt követően néptánc foglalkozást Nikivel, ahol a gyerekek a Rábaköz hagyományaival, népdal, néptánc és népzenei kincseivel ismerkednek meg.

Ezután a 9-10 évesek és a tinik néptánc csoportja következett, ahol a gyerekekkel megbeszélték az idei terveket és átismételték a már jól ismert, dr. Ónodi Béla által tanított rábaközi koreográfiát.

Délután is a néptáncé maradt a főszerep, amikor a tinik a felnőttekkel a mezőségi és magyarlapádi táncanyagokkal foglalkoztak Marcsi és Kata vezetésével. A csoportban a tanoda tanárai és barátai is részt vettek a Forrás néptánc csoport táncosaival, ahol mezőségi leány koreográfiát tanulunk együtt, ami Tímár Sanyi bácsi koreográfiája, és csak lányoknak készült eredetileg. A csoport szeretné életben tartani ezt a kb. 6 perces anyagot, amit évekkel ezelőtt Tímár Böskétől tanulhattak meg a táncosok.

A szomszédos teremben Niki óvó néni színes képekkel illusztrálva beszélgetett a különböző évszakokról és gyümölcsökről a Diridongó, azaz a 3-4 évesek körében helyezkedve el a játékszőnyegen, ahol Bartos Erika téli meséjével is megismerkedhettek a gyerekek.

A fenti termekben a többi csoport differenciált oktatásában Judit néni magyar szakos tanár tartott ritmus-, memória- és dráma elemekkel átszőtt foglalkozást a Kockás fülű nyúl csoport 9-10 éves gyermekeiknek, akik a Balassi füzetek feladataiból is szemezgethettek a tánc előtt.

A mellette lévő teremben eközben Kata, aki nemcsak a Phonics alapú írás-olvasás program kidolgozója, hanem az Ákombákom és a 6-8 éves nebulóinak tanítója, ezen a napon anyagfelismerő és betűgyakorló foglalkozást tartott a megjelent gyerekeknek.

Péter ez alkalommal II. Rákóczi Ferenc életéről szóló beszélgetős nyelvórájával kötötte le a fiatalokat, melyen a Tini csoport, azaz a 11-14 éves korcsoport vesz részt, illetve a felnőttek is megismerkedtek történelmi hősünkkel. A tinik a nyári ECL vizsgára készülnek.

Fél 12-kor elkezdődött a szokásos játszóház a kicsik számára, ahol egy hatalmas színes polifoam matracon rengetegfajta játéktárgyat vehettek birtokba a gyerekek, melyekkel önfeledten játszottak együtt.

Az iskola könyvtárosa, Dóri segítségével megtekinthettük a könyvtár egyre bővülő kínálatát, az ismert klasszikus magyar meseirodalmon kívül a mai magyar népszerű mesekönyvekből is lehetett kikölcsönözni.

Az újévi tanítási nap másik fontos eseménye II. Rákóczi Ferenc életét bemutató kiállítás volt, melyet az iskola a Rákóczi-emlékév keretében tárt a nagyközönség elé. A hatalmas tablókon Rákóczi életútját követhettük végig. A magyar ismertető szövegek mellett az angol nyelvű szülőknek is külön lefordított tájékoztatók segítették a megértést.

Délben a szokásos sürgés-forgás kezdődött a büfében, hogy előkészítsék a szerencsehozó lencselevest, továbbá a töltött káposztát, és a népszerűségnek örvendő és elmaradhatatlan palacsintákat.

A kézműves műhelyben karácsonyi emlékeiket eleveníthették fel a rajzolni vágyó gyermekek.

A felnőtteknek pedig délután 2-től kezdetét vette a széki néptánc lépéseinek gyakorlása a Mezőségi Koreográfia Műhelyben Marcsi és Kata vezetésével, egészen 5 óráig.

Az idő olyan hamar elszaladt, mint a táncosok sebes forgásai, és úgy érzem, egy nagyon jó év, és ígéretes tanévkezdetnek lehettünk részesei ezen a napon.

Január 18-án folytatódnak a téli foglalkozások és a II. Rákóczi Kiállítás, amire mindenkit várnak sok szeretettel. Új, csatlakozni vágyó családok jelentkezését is várják, további információk itt:

maria.chambers@hcaguildford.org.uk

www.hcaguildford.org.uk

www.magyartanodaguildford.org.uk

https://www.facebook.com/HCAGuildford

https://www.facebook.com/HCAGuildford/events