Augusztusi Anziksz Christchurchből

/ Kemény Zalán /
kemeny.zalan képe
A tél utolsó hónapját kemény munkával, tervezéssel és jópofa programokkal töltöttük Christchurchben. Batyus Bált és Kvízjátékot szerveztünk; az Új Kenyeret, Szent István napját és egy magyar vonatkozású könyvbemutatót együtt ünnepeltünk a wellingtoni magyar diplomácia jeles tagjaival; önkénteskedtünk; valamint megjelentettük a Christchurchi Magyarok hírlevelét, az Óceánparti hírek első számát.
Óceánparti hírek, első számAugusztus 20 ünnepség a Konzul Asszony részvételévelKönyvbemutató magyar vonatkozássalMagyarok munkában

A tél utolsó hónapját kemény munkával, tervezéssel és jópofa programokkal töltöttük Christchurchben.

Szokásossá váltak a heti találkozók a városi parkokban, ahol friss levegőn játszva ismerkednek a gyerekek és a szülők is egymással, bővül a kör, alakul a közösség. A másik rendszeres programmá a közös éneklés-zenélés vált, a legjobb összejövetelen már hegedűk, zongora, citera és dob is kísérte a népdalénekléshez elég bátorságot gyűjtő fiatalokat.

Az Olimpia nyitónapján Batyus Bált tartottunk a Klubban, a felkészült résztvevők hihetetlen ízorgiában részesítették egymást, már a megterített asztalra visszagondolva összefut a szánkban a nyál. A lakomát megkoronázandó Kvízjátékot tartottunk magyar és angol nyelven, ahol a magyar kulturális (énekes-verses) témák mellett helyet kaptak az általános tudásra építő történelmi- földrajzi-, állatvilágot érintő kérdések is. Szoros verseny alakult ki, végül 1-1 pont döntött a csapatok között.

Hónapközben jártunk, és földönkívülieket kerestünk a Légierő gyerekbarát Múzeumában, voltunk a Canterbury Múzeum interaktív kiállításán, és fákat is ültettünk önkéntesen az egyik természetvédelmi területen, Brightonban ahol a Klub is található.

Augusztus 20-án az Új Kenyeret ünnepeltük a Magyar Szalonban, 21-én pedig Szent István napját a Klubban, több mint 40 fő és a wellingtoni konzul asszony jelenlétében. Kisebb előadást tartottunk magyar és angol nyelven az ünnepről, elénekeltük himnuszainkat, isteni csirkepaprikással és galuskával körítettük az új kenyeret, végül zserbóval és kürtőskaláccsal koronáztuk a programot.

Az ünnepre elkészült a Christchurchi magyar hírlevél, az Óceánparti hírek első száma is, ezentúl ezt havonta fogjuk megjelentetni! Az újság kétnyelvű, elektronikus és papíros formában is elérhető, 22 oldalban számos témát jelentetünk meg, és várjuk a többi új-zélandi magyar közösség írásait is, hogy tudjunk egymás örömeiről, bánatairól és programjairól. Az érdeklődők a chch.hirlevel@gmail.com címen léphetnek kapcsolatba a szerkesztőkkel.

Augusztus végén Könyvfesztivál dobta fel a város kulturális életét, ahol magyar vonatkozású könyvet is bemutattak: egy kiwi írónő novelláskötetet készített, amiben szerepelnek gyermekkori élményei arról az időről, amikor négy ’56-os magyart fogadott be a családja. A megható könyvbemutatón telt ház előtt mondott beszédet a wellingtoni magyar nagykövet-helyettes, Fazekas Béla valamint a klub volt elnöke, Tóth István is, méltatva az új-zélandiak baráti, befogadó hozzáállását a magyar közösséghez, valamint felhívva a figyelmet a közelgő 60. évforduló ünnepi eseményeire.

Végül a hónapot három társasjátékozással zártuk, hogy a szeptemberi tavaszba játékos hangulatban és jókedvvel csöppenjünk bele!