Zürichi Magyar Bál 2017

/ Bóra Eszter /
bora.eszter képe
Idén 46. alkalommal rendezték meg a Zürichi Magyar Bált.

Minden évben január vége és február eleje között kerül sor a svájci magyarság egyik izgalmas eseményére: a Zürichi Magyar Bálra. Idén is rendkívül nagy volt az érdeklődés. A bál alkalmából a zürichi Swissotel bálterme megtelik magyar szóval, magyar zenével.

A 46. Zürichi Magyar Bált Szennyessy László, a Zürichi Magyar Egyesület és a Svájci Magyarház Alapítvány elnöke nyitotta meg. Ezután Csallóközi Zoltán, a miniszterelnök-helyettes főtanácsadója köszöntötte a bálon megjelenteket és átadta Semjén Zsolt üdvözletét, jókívánságait a svájci magyar közösségnek. 

A tánc mellett érdekes programok is várták a bálozókat. A táncot, ahogy az minden évben lenni szokott, az elsőbálozó fiatalok nyitották meg, akik a bemutatkozó táncuk után felkérték a vendégeket is egy bécsi keringőre. Szintén hagyomány, hogy a bálon egy néptáncbemutató is helyet kap. Hagyományosan a néptáncegyütteseket a magyarság legváltozatosabb területeiről hívják. Idén két tánccsoport is bemutatkozott. Elsőként az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport Laskóból (Horvátország). Öröm volt nézni a sok fiatalt, akik magyarságukat, hagyományainkat ilyen szépen őrzik. Lendületes táncokkal és pazar népviselettel készült a tánccsoport. A másik fellépő a zürichi Óperenciás Táncegyüttes volt. A frissen alakult együttes színes viseletben és kitörő örömmel táncolt, lelkesedésük a közönségre is átragadt. Az Óperenciás a stuttgarti I. Nyugat-európai Magyar Néptáncfesztiválon bemutatott programjukkal léptek föl, így első ízben láthatta a zürichi közönség is, hogy mivel arattak Stuttgartban sikert a zürichi fiatalok.

Az est további részében Henter Ambrus és zenekara zenélt Szatmárnémetiből, régi magyar slágerek, dalok és közkedvelt dallamok hangoztak el. Mindenki megtalálhatta a maga kedvenceit.

Igazi magyaros báli menüvel is készültek a szervezők: előételként nyírségi gombócleves, főételként boros aszalt szilvával töltött sertés szűzérmék petrezselymes burgonyapogácsával és tejszínes barna mártással, és végül desszertnek lúdláb torta volt. Az autentikus ízekről egy Zürichben élő felvidéki mesterszakács gondoskodott. Ezenkívül a magyaros büfében Magyarországról rendelt borok, pezsgők és röviditalok voltak kaphatóak, harapnivalónak pogácsa és gulyás leves volt.

A bálterem előterében az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány jóvoltából egy érdekes fotókiállítást tekinthettek meg az érdeklődök „egy falatnyi Erdély" címmel.

Idén is volt tombola, ahol a sok értékes, hungaricum nyeremény (Unicum, magyar írók könyvei, Rubik kocka, csak hogy néhányat említsek ... ) mellett izgalmas főnyeremények vártak gazdára, amelyek közül kiemelném a sétarepülőzést Zürich fölött. 

A tánc és a jókedv hajnalig tartott, idén is nagy sikerrel zárult tehát a Zürichi Magyar Bál. Sokan érdeklődtek, hogy mikor lesz a következő, 47. Zürichi Magyar Bál. A bál nem jöhetett volna létre a sok lelkes segítő önzetlen munkája nélkül, akiknek ezúttal is köszönjük a munkát.