Zongora estek Vancouverben

/ Éles Gergő Péter /
eles.gergo.peter képe
A világhírű Várnagy Andrea és Farkas Zsolt házaspár négykezes zongoradarabokkal érkeztek Vancouver városába. Észak-amerikai turnéjuk utolsó állomásaként tettek itt látogatást.
zongora estzongora estzongora estzongora est

Évekkel ezelőtt már jártak a kanadai városban, ahol emlékezetes fellépésükkel sikerült nyomot hagyni a helyi magyarokban, ezért is várták vissza őket nagy szeretettel. Maguk a művészek is kellemesen és meghitten emlékeztek vissza a korábbi koncertjükre, és kifejezték, hogy kicsit olyan, mintha hazaérkeztek volna.

Két este tartottak igazán tartalmas és színvonalas zongoraműsort, melyekben a négykezes darabok játszották a főszerepet. Február 7-én elsősorban – de nem kizárólag - a gyerekek kedvébe igyekeztek járni a ZeneKépzelet című koncerttel, melynek összeválogatási szempontja a darabok játékossága volt, ami mellett kortárs magyar költők versei jelentették a színfoltot. A művészek célja leplezetlenül is az, hogy a legkisebbekkel is megszeretessék a zongoramuzsikát, mely igazán működőképesnek tűnik az eddigi tapasztalatok és visszaigazolások alapján.

Másnap, február 8-án a felnőttekre terelődött a hangsúly, hiszen a művészházaspár Liszt arcai – Klasszikus átiratok című előadását hallhatta a közönség. Világszínvonalú zongorajáték, könnyedség mégis bensőséges, intim hangulat jellemezte a koncertet. A darabok között nem fukarkodtak a szavakkal sem, hiszen rengeteg személyes élménnyel, történeti háttérrel hozták közelebb a műveket a vancouveri hallgatósághoz. Ugyan a váratlanul érkezett havazás miatt csak a közelebb lakók, vagy a legelszántabbak tudtak eljönni, viszont ők cserébe egy zeneileg, emberileg is felemelő eseménynek lehettek fültanúi.