A Zene varázslatának ajándéka

a hétvégi magyar iskolákban Münchenben

/ Várnagy Andrea /
varnagy.andrea képe
Fókuszban a klasszikus zene szépségei, és értékei.

Mindannyiunk életében az esztendő utolsó hónapja kihívásokat rejt, annak ellenére is, hogy kicsit kusza összevisszaságában is a várakozás békéjét hirdeti.

A hétköznapok zaklatottságához az elmúlt évben különösen hozzájárult Münchenben a rendkívüli hóhelyzet, amely szinte megbénította nem csak itt, hanem egész Németországban a közlekedést.

Az ösztöndíjas programomban szerettem volna decemberben is azt az irányt folytatni, amelynek fókuszában a magyar hétvégi iskolák tanulóinak zenei fejlesztése, zenetanulásra ösztönzése áll.

Nagyon örömteli volt számunkra Gubinecz Ákos ösztöndíjas társammal a novemberi látogatásunkat követő sok-sok pozitív visszajelzés, melyek a müncheni hétvégi iskola vezetőjétől, tanáraitól és diákjaitól érkeztek, így elhatároztuk, hogy a programot továbbfejlesztjük, és meglátogatunk ezzel a színes, érdekes összeállítással minél több bajorországi hétvégi iskolát.

És hogy a személyes találkozókig sem maradjanak a gyerekek zenei élmények nélkül, a decemberi hónapban kis videókat állítottam össze, amely az ismeretterjesztés mellett zenehallgatásra invitálja a gyerekeket, azon módon is, hogy fantáziájuk, képzeletük segítségével minél inkább magukénak érezzék a zeneszerzők hangjegyek mögé rejtett üzeneteit. A videókban a klasszikus zene szépségeire és értékeire világítok rá, anekdoták és történetek segítségével feldolgozva egy-egy világhírű zeneszerző munkásságát.

Ezek a videók Szádecky-Kardos Csilla, (korábbi Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas, jelenleg a müncheni hétvégi magyar iskola vezetője) segítségével már el is jutottak a tanulókhoz.

Izgalommal várjuk a visszajelzéseket, reakciókat, őszintén remélve az aktív folytatást, abban a tekintetben is, hogy a kisfilmekben a gyerekeket arra buzdítom, hogy a zene csodavilágán túl hívják segítségül a társművészeteket is, rajzoljanak, fessenek, vagy írjanak novellát, verseket, ezzel is segítve belső érzéseik, gondolataik művészet általi kifejezését.