Wass Albert emlékest Genfben

Könyvbemutatóval egybekötött megemlékezés

/ Knoll Petra /
knoll.petra képe
Telt ház előtt mutathatta be könyvét Dr. Tanka László, a Genfi Magyar Kulturális Központban. A kötet az Örökségkönyv címet viseli. Wass Albert szellemi hagyatékát mutatja be a Kárpát-medencében és a nagyvilágban. A mű arra ad választ, hogy mi a titka az erdélyi magyar író és költőnek. A könyv bemutatásán túl, Wass születésének 110., és halálának 20. évfordulójáról is megemlékeztek a jelenlévők..
Dr. Tanka LászlóB. Szabó PéterFelolvasásPortréfilm részlet

Dr. Tanka László, a könyv főszerkesztőjének rövid előadásával kezdődött az este, majd egy saját szerzeményű dala csendült fel, ami megadta az este alaphangulatát. Őt követte B. Szabó Péter a Svájci Magyar Irodalmi és Képzőművészeti Kör (SMIKK) egyik alapító tagja, aki egy igazán tartalmas beszéddel készült.

A könyv kapcsán rengeteg érdekes történtet és tényt tudhatunk meg Wass Albertről. A méltatlanul csak halála után elismert írót az olvasók emelték a legnagyobbak közé, népszerűsége ma is töretlen, sőt, egyre többen olvassák műveit. Fiatal apaként a földeken dolgozott, hogy el tudja tartani családját; csak éjszaka került elő írógépe. Ennek ellenére rengeteg prózai és verses kötettel ajándékozott meg minket, köztük olyan lenyűgöző művekkel, mint a 13 almafa vagy a Farkasverem. Olyan nagyszerű színészek szavalták költeményeit, mint Sinkovits Imre vagy Rékasi Károly. 53 évig élt emigrációban, soha nem mehetett haza, lelke azonban mindig haza vágyott. 90 évesen önnön kezével vetett véget életének amerikai otthonában.

A rendezvényt tovább színesítették még a Wassról szóló videók és filmrészletek, valamint az, hogy a jelenlévők közül néhányan részleteket olvastak fel az író, költő különböző műveiből. Ezzel igazán meghittre sikeredett ez az esemény. Az est fényét tovább emelte az a pillanat, amikor Mercz László, a Genfi Magyar Kulturális Központ vezetője átvehette eddigi munkásságáért a Panoráma Világklub elismerő oklevelét, amit maga Dr. Tanka László, a szervezet alapító elnöke nyújtott át neki.

A megemlékezést egy kötetlen beszélgetés zárta, főszerepben továbbra is Wass Alberttel. A jó hangulatnak és társaságnak, valamint a kiváló házi pogácsának köszönhetően, több mint két órásra nyúlt ez az összejövetel. Reméljük, a további helyszíneken is ilyen lelkesedéssel fogadják majd az előadókat.

Talán egy könyvben vagyok
 
Talán egy könyvben vagyok egy betű.
Talán egy szó.
Talán egy költemény.
Mit tudom én.
Csak azt tudom,
hogy nagyon szomorú lehet az a mondat,
mit kiolvas belőlem valaki,
ha letette a tollat.

Wass Albert