A Wallingfordi (Boston) Magyar Fesztivál titka

/ Konkoly Borbála /
konkoly.borbala képe
Paprikás krumpli, székely káposzta, töltött káposzta, gulyásleves, Wallingfordban megtöltött magyar kolbász, pecsenye, lángos és 600 darab palacsinta. Avagy közel 30 kg marhahús, ugyanennyi disznóhús, több 10 kg hagyma, krumpli, répa, uborka, paprika és persze káposzta.
Nyüzsgőtömeg az ételek körülSegít önkéntes kezekBeépült lelkes ösztöndíjasCsábító magyar ínyencségek

De ki az, aki ezeket a hozzávalókat megvásárolja, elszállítja, bepakolja, kipakolja, fölvágja és megpucolja? Bizony az 1000 fős Wallingfordi Magyar Fesztivál előkészületeiben lényegében 5 elszánt önkéntes segédkezett, és a további besegítő önkéntesek száma sem haladta meg a 10 főt. Közülük ketten is nem – vagy alig – beszélnek magyarul, egyikük még azt sem érti, hogy kérem vagy köszönöm. Mégis ők ketten azok, akik „csupán” azért, hogy szüleik hagyományait tovább őrizzék, három napon keresztül 12 órát dolgoznak, hogy a Magyar Fesztivál számára finomabbnál finomabb hagyományos ételeket készítsenek el. Ennyire fontos számukra magyarságuk őrzése, hogy nem sajnálják érte a verejtéket és fáradságot, még úgy sem, hogy csak ötödmagukra számíthatnak, és mindegyikük bőven megélte már a 60 évet.

A készülődés mégis jó hangulatban és izgatottan telik. Számomra pedig a legjobb alkalom arra, hogy megismerjem az itteniek történeteit.

Egy ilyen maroknyi közösség készülődött a 2017. szeptember 17-én megrendezett wallingfordi Magyar Ház környékbeli magyarjait megszólító fesztiváljára, a Wallingfordi Magyar Fesztiválra. Az eseményen a magyar gasztronómia ismert különlegességei mellett népzenei és néptáncos előadások, gyermekfoglalkozások – kézműveskedés és arcfestés – is szerepeltek.