¡Viva la libertad húngara! ¡Viva la patria!

1956. október 23. Montevideóban egykor és ma

/ Kasza Krisztina /
kasza.krisztina képe
Az Uruguayi Magyar Otthonban is megemlékeztünk az 1956-os forradalomról. Az ünnepség előtt a club egykori vezetőjével, az otthon legidősebb tagjával, Gaál Timár Lászlóval, vagy ahogy itt mindenki ismeri ,,Patával" beszélgettem.

Sokszor hallottam már '56-os visszaemlékezéseket nagyapámtól és azoktól, akik megélték 1956 eseményeit. De elgondolkodtam, vajon mi történt ekkor Uruguayban? Hogyan élték meg a forradalmat az anyaországtól elszakadt magyarok? Kérdéseimre Gaál László adott választ. Laci bácsi 1932-ben kisgyermekként érkezett Uruguayba. Montevideóban nőtt fel, de mindig az itteni magyar közösség legaktívabb tagjai közé tartozott. A mai napig szívügye a magyar kultúra és az Uruguayi Magyar Otthon. 

Kép forrása: Eliana Cleffi

 

1956-ban az egész világ értesült a magyarországi eseményekről, Montevideóba is eljutott a forradalom híre. Laci bácsi ekkor fiatal férfi volt - éppen olyan, mint az a több ezer ember, akik Magyarországon a szabadságért küzdöttek. A hírek hallatán úgy döntött az uruguayi magyar közösség, hogy valamilyen módon segíteniük kell az otthon maradt testvéreiknek. A világ másik feléről azonban igen nehéz volt segítséget nyújtani akkoriban, de ők mégis megtalálták a módját. Gyűjtést rendeztek, az összegyűlt pénzből pedig gyógyszereket vásároltak, amit Magyarországra küldtek. 1956 után sok magyar menekülttel találkozott Laci bácsi Montevideóban. Közülük azonban csak kevesen maradtak itt, akik tehették továbbutaztak Észak-Amerikába, és ott telepedtek le. 

Bár távol voltak Magyarországtól, mégsem felejtették el az '56-os eseményeket az uruguayi magyarok. Laci bácsi szavaival élve ,,ez minden magyarnak fáj", így a forradalom 10. évfordulóján összegyűltek a montevideói Budapest téren, hogy megemlékezzenek. Most már minden évben rendeznek ünnepséget október 23-án, de ez nem volt mindig így. Ennek legfőbb oka, hogy az UMO alapszabályában rögzíti a vallási és politikai semlegességet. Az 1956-os eseményekről azonban nehéz a politika teljes kizárásával beszélni. Körülbelül 10 éve azonban az UMO vezetősége is úgy döntött, hogy október 23. egy olyan nap, melyre minden magyarnak emlékezni kell. 

Az idei megemlékezés elején elénekeltük az uruguayi és a magyar himnuszt. Majd dr. Sándor István, a Buenos Aires-i Magyar Nagykövetség Montevideói Irodájának vezetője tartotta meg ünnepi beszédét. Az ünnepség második része kötetlenebbül zajlott: beszélgettéssel, valamint egy kis szeretetvendégségen magyar süteményeket kóstolhattunk.