Vérpezsdítő online csingerálás

/ Perger Éva /
perger.eva képe
Ahogy a legtöbb németországi egyesületnek, úgy a müncheni Regös Magyar Néptáncegyüttesnek is megváltoztak a hétköznapjai március közepétől. A tervezett rendezvények mindegyikét lemondták, és az őszi jubileumi műsor próbái is elmaradnak. Ebben a rendhagyó helyzetben új megoldások után kellett nézni a közösségi élet ébrentartására.
Online tánctér

Ezek közül az egyik legsikeresebb kezdeményezés – az egyik táncos ötlete nyomán megvalósuló – online csingerálás. Papp Éva Lívia februárban már tartott egy hétvégi intenzív kurzust, amelyet tavasszal szerettünk volna folytatni. Mivel erre normál körülmények között nem kerülhetett sor, a táncterem helyett egy online térben találkoztunk négy alkalommal. Az oktató és a résztvevők is rendkívül nyitottan és rugalmasan álltak az szokatlan szituációhoz, és ez áthidalt minden kezdeti technikai fennakadást. A kurzuson felfrissítettük a télen tanultakat, illetve tovább haladtunk a szászcsávási cigány táncban. A táncfolyamatokról videó készült, amelyhez minden érdeklődő hozzáfér, így egyedül is folytathatja a gyakorlást.

Az élmény természetesen nem hasonlítható össze a személyes jelenléttel, mégis mindenkinek jólesett egy kis frissítő esti tánctréning és virtuális találkozás. A próbák előtti és utáni beszélgetések jó hangulata és a közös tánc öröme még online is vérpezsdítően hatott mindenkire.