Vendég a háznál

/ Császár Ilma Dóra /
csaszar.ilma.dora2022 képe
A madridi magyar közösség január utolsó hétvégéjét igen aktívan töltötte, nem volt hiány programokból. Az idén már sokadik alkalommal megrendezett szombati Kvíz est után vasárnap a tanulásé volt a főszerep. Kicsik, nagyok és még nagyobbak számára folyt a magyar nyelvű oktatás, ráadásul még vendégünk is érkezett.
JátékvárJátékvárKvízJátékvár

 

A MADACH Egyesület által szervezett kvíz est Madridban igazi siker volt. Az egyébként évente megtartott esemény idén, 2023. január végén egy szombati napon került megrendezésre, és több mint negyven ember vett részt. Egy madridi étterem nagyobbik terme volt a helyszín, ahol az irodalom, történelem, sport és szórakozás területéről érkező kérdésekre kellet válaszolni a 4-5 fős csapatoknak, mind a spanyol, mind a magyar kultúra vonatkozásában. Éppen ezért a szervezés során vigyáztunk arra, hogy vegyes csapatok álljanak össze, azaz magyar és spanyol ajkúak egyaránt legyenek a tagok között. A több órán át tartó bajnokságon remek volt a hangulat. Az eredmények összesítése után eljött az igazság pillanata. A nyertes csapat egy-egy üveg bort kapott, míg az utolsóként végző csapat minden tagja egy fakanalat vihetett haza.

Az est némiképp rendhagyó volt a korábbi alkalmakhoz képest, hiszen idén illusztris vendégei is voltak az eseménynek. Tóth Katalin nagykövetasszony, és József Balázs kulturális diplomata mellet a MADACH Egyesület meghívására Madridba látogató Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár úr is ellátogatott az eseményre, hogy megismerje a helyi magyar közösséget. Az összejövetel egyik fontos pillanata volt, amikor Pótápi Árpád államtitkár úr oklevelet adott át a MADACH Egyesületnek, a magyar kultúra és nyelv népszerűsítéséért tett munkájuk elismeréseként. Az oklevelet az egyesület két vezetője Tallo Ildikó és Náray Bettina vette át. A díj átadásakor az államtitkár kiemelte az egyesület kiemelkedő munkáját és azt, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a magyar kultúra és nyelv megőrzésében.

Másnap Potápi Árpád államtitkár úr a Játékvár név alatt működő vasárnaponként tartott magyar nyelvű foglalkozására is ellátogatott, hogy bepillantást nyerjen az itt folyó oktatási munkába. Az ott látottak alapján nagyon pozitívan nyilatkozott az egyesület és az iskola által végzett munkáról.

A két eseményen megjelent résztvevők nagy élményekkel gazdagodhattak A hétvégén ismételten bebizonyosodott, hogy a madridi magyar közösség aktív és erős, és hogy az együttműködés és a közösségi élmények keresése segíti kultúránk és nyelvünk megőrzését.