Véget ért a nyár Jönköpingben

/ Lohn Annamária /
lohn.annamaria képe
„Véget ért a nyár. A strand is üres már. Az úszómester is alszik, semmit nem csinál.”
Humor az irodalomban előadásHumor az irodalomban című előadás közönségeGyerekek madaras alkotásai JönjöpingbenElső jönköpingi gyerekfoglalkozás

"Véget ért a nyár" -szól a 90-es évek slágere. Az úszómester pihenése azonban az egyesületi és iskola évek kezdetét is jelenti. A Jönköpingi Magyar Egyesület életében – és a sajátomban is – új fejezet kezdődött, színes programokkal tarkítva. Szeptember 1-én érkeztem a Kőrösi program ösztöndíjasaként Svédországba, hogy az itteni magyar közösség életének aktív résztvevője lehessek az elkövetkezendő kilenc hónapban. A város főbb nevezetességeinek és közlekedésének megismerése után el is kezdődhetett a közös munka.

Az egyesület szempontjából talán évadnyitó eseménynek is nevezhetjük a SMOSZ szeptemberi közgyűlését, ahol a svédországi magyar szervezetek képviselői jelentek meg. A hällebergai közgyűlés azonban csak az első szeptemberi program volt, a vezetőség számára.

Felnőttek és gyerekek is élvezettel látogatták az ezt követő rendezvényeket. A magyar irodalom sziporkázó, néha kacagtató részleteit beemelve, Marosán Csaba előadásában tekinthettük meg a Humor az irodalomban című előadást. A Kolozsvári Állami Magyar Színház tehetséges ifú színművészét dicséri, hogy sikerült lekötnie minden korosztály figyelmét.  

A fiatalok számára is elindult az egyesületi élet, hiszen az első gyerekfoglalkozások is lezajlottak Boråsban és Jönköpingben is. A hangsúly a nyár végére, illetve az ősz kezdete felé tolódott. Ismerkedtünk, beszélgettünk az élményekről, átmozgattuk magunkat a foglalkozás során, illetve érintettük a költöző madarak és az erdő színesbe öltözésének témáit is. A gyerekek a foglalkozás alatt kézműves tehetségüket is megcsillanthatták, hiszen Boråsban színes fákat, Jönköpingben pedig költöző és egzotikus madarakat készítettünk.

Véleményem szerint az év kezdete klasszul sikerült a magyar közösség számára. Remélhetőleg az elkövetkező néhány hónap eseményei is hasonlóan remek hangulatban telnek majd, mint a szeptemberi programjaink.