Vándortarisznya Lyonban

/ Medvegy Andrea /
medvegy.andrea képe
2016-ban született az ötlet egy gyerekeknek szóló játékos hon- és népismereti foglalkozásra.
vt1vt3vt4vt6

"A 2016-2017-es évad folyamán Medvegy Andrea, a Kőrösi Csoma Program ösztöndíjasa, rendszeres hon- és népismereti oktatást, illetve népdaloktatást ajánl a lyoni gyerekeknek. Ahogy a neve is mutatja, a Vándortarisznya foglalkozásokat minden alkalommal egy-egy családnál tartják meg, amely befogadja a kis vándorokat." – olvashatjuk a AFHRA egyesület honlapján. Grenoble-ban is voltak ilyen összejövetelek az év során.


A találkozások célja elsősorban a közösségépítés és a játékos formában történő tudásátadás.

A foglalkozások tartalma :

  •  a magyar hagyományok, kulturális értékek közelebbről való megismerése
  •  magyar olvasás- és íráskészség, valamint szókincs fejlesztése (korosztálytól függően)
  • népi gyermekjátékok
  • népdalok

Előnynek bizonyult az, hogy egy-egy családnál tartották meg a foglalkozásokat, hiszen ez egy jó találkozási, kikapcsolódási lehetőség a szülőknek is. Március 15-re készülve például a foglalkozás alatt a szülők kokárdákat készítettek. A gyerekek jobban bevonódnak a programba, hiszen a vendéglátó előre készül, várja a társait és fontos számára, hogy a többiek jól érezzék magukat nála.

A Balassi füzetek nagy segítséget jelentenek az írástudó gyerekeknél; az éneklésbe, játékba a kisebbek is nagy lelkesedéssel szállnak be. Reméljük maradandó, kellemes élményt ad minden résztvevőnek! (Köszönjük a képeket Marta Pocuca-nak!)