Utolsó óra, utolsó nap, nem fog a kréta, nem fog az agy…

/ Berzeviczi Nikoletta /
berzeviczi.nikoletta képe
A kanadai Windsorban 2023. június 3-án volt az utolsó magyar óra. A tanév értékelése után rengeteg játékkal telt az utolsó óra természetesen magyar nyelven.
szék_jengaszivecskelego

A Windsori Magyar Egyesület által koordinált hétvégi magyar iskola utolsó tanítási napja csupa mókával és kacagással telt.

Bár az iskola a gyermekeknek 6-14 éves korig biztosít magyar nyelvi képzést szombatonként három magyar nyelvet oktató tanárral, de az év vége felé közeledve egyre több 6 éven aluli kistestvér érkezett a tanórára, hogy a következő tanévben már csatlakozhasson a közösséghez. Az oktatási módszertan és a tanmenet kidolgozása már az első iskolai nap után megtörtént, de a gyerekek változó összetétele és nyelvi szintje miatt hétről hétre, heti megbeszéléseken aktualizálódott az. A magyarság megőrzésében kiemelkedő szerepe van a magyar nyelv megőrzésének Windsorban is. Körülbelül 35 kisgyermeket regisztráltak a szüleik a tanév kezdetén a magyar osztályba, azonban a tanórák az ideális átlagos 15 fős létszámmal működnek. Az iskolában országismereti tananyaggal, és élménypedagógiai módszerekkel a gyerekek számára szó szerint játék a tanulás. A gyerekek észre sem veszik, de játék közben az országismeretük, hangképzésük, a szókincsük, a kulturális elkötelezettségük változik.

Az iskola legfőbb erénye mindemellett az a mostanra bevett szokás, hogy minden szombati magyar óra a Himnusz elmondásával kezdődik, majd az első tananyag mindig a magyar ABC elismétlése. Ehhez áprilisban lett bevezetve a számok rendszeres ismétlése 1-50-ig. Gyakori módszer a tanórákon, különösen egy-egy kiemelkedő ünnephez kötődően, hogy kézműves foglalkozásokkal lesz változatos a magyar óra, amely tevékenységek közben rendszerint magyar nyelvű dalocskák szólnak a hangszóróból.

A magyar iskola igyekszik a gyerekek nyelvtanulására a szabadidejükben is figyelni, ezért a közösségi média oldalain a kisgyerekeknek és a kamaszoknak hetente egy-egy rövid magyar nyelvű zeneszámot, kisfilmet, mesét tölt fel. Ugyanezeken a közösségi felületeken a teljesség igénye nélkül a nagy magyar személyiségek születésének évfordulóján is megemlékeznek a híres magyarokról legyen szó költőkről, írókról, színészekről vagy festőművészekről. Hasonlóan tartalmas, izgalmas év vár a windsori magyar gyerekekre a következő tanévben is.