Ünnepi megemlékezés Zürichben

Hőseinkre elemlékeztünk az 1848/49-es forradalom 170. évfordulóján

/ Heil Kristóf Mihály /
heil.kristof.mihaly képe
2018. március 11-én vasárnap tartotta márciusi megemlékezését a zürichi magyar közösség. Az eseményt – a hagyományoknak megfelelően – a helyi szervezetek közös erővel szervezték meg, ezzel is kifejezve tiszteletüket és hálájukat bátor elődeinknek.
Szennyessy László, Zürichi Magyar Egyesület elnöke és a svájci Magyarház Alapítvány kuratóriumi elnökének  ünnepi megnyítójaJátszóház a gyerek számáraVarga Péter és Michna Krisztina az ökumenikus istentiszteletenDr. Kedves Gyula előadása

Az 1848/49-es forradalom 170. évfordulójának ünnepsége ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét Dr. Michna Krisztina és Varga Péter atya szolgálatával. Az ünnepi áldást Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök mondta el. A megemlékezést Szennyessy László, a Zürichi Magyar Egyesület elnöke, egyben a svájci Magyarház alapítvány kuratóriumi elnöke nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a jelen generációk felelősségét a nemzet megmaradásában. Erre alkalmas eszközeként elsődlegesen az anyanyelv ápolását és továbbadását jelölte meg. A Svájci Keresztény Magyar Munkavállalók Szövetsége nevében Csipkés Attila köszöntötte az megjelenteket és beszámolt a szervezet jelenéről. A rendezvény díszvendége Dr. Orbán Zsolt konzul volt Bernből.

Az ünnepi műsorban közreműködött a zürichi Ökumenikus Golarits Kórus, akiket Kövecs Ágnes zongoraművész kísért, továbbá a Zürichi Magyar Iskola tanulói és a zürichi magyar cserkészcsapatok. Verset mondott Sigalas Zsófia és Szennyessy Magor a Zürichi Hétvégi Magyar Iskola növendékei. Az ünnepi műsort követően rendhagyó történelmi előadást tartott Dr. Kedves Gyula hadtörténész, az Országgyűlési Múzeum főtanácsadója, szakmai vezetője.

A gyermekekkel az istentisztelet és az ünnepi megemlékezés alatt a Zürichi Magyar Protestáns Gyülekezet önkéntesei külön teremben foglalkoztak.

A rendezvényen lehetőség nyílt az Európai Nemzetiségek Föderális Uniójának (FUEN) az RMDSZ-szel és másik két szervezettel együtt benyújtott „Minority SafePack — egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű polgári kezdeményezésének aláírással való támogatására. A gyűjtés célja az európai kisebbségvédelem intézményesítésének előmozdítása.

Az esemény szervezői voltak: a Zürichi Magyar Egyesület, a svájci Magyarház Alapítvány, a Svájci Keresztény Magyar Munkavállalók Szövetsége, a zürichi magyar r. k. Szt. István Egyházközség és a Zürichi Magyar Protestáns Gyülekezet.

Fotók: Szántó András